Адаптивен дизайн за мобилни устройства

Адаптивен дизайн за мобилни устройства – плюсове и минуси

Основната причина за популярността на адаптивния дизайн е желанието да се вижда съдържанието на сайтовете добре и на мобилни устройства. Мобилните приложения и дизайн стават популярни с всеки изминал ден все повече и повече. Всичко това, защото хората непрекъснато са в движение, а телефонът (смартфонът) е устройство, с което човек никога не се разделя.

Например при смартфоните текста от страниците автоматично се намалява. Поради това не винаги е възможно да се разбере какво е написано на страницата. Поради това се налага да се компресират изображенията и да се адаптира текста и браузъра към размерите на смартфон, различни от действителните размери. Така ние можем да разглеждаме страници, които иначе трябва да се преглеждат само на лаптоп или настолен компютър.

Съществува специален таг, който работи само за мобилни устройства. Това е тагът „viewport“. Ако го добавите в „head“, можете да направите мобилния дизайн адаптивен. Ако искаме широчината на прозореца да съответства на ширината на браузъра, тогава използваме две стойности между таговете viewport. Това е минималното ниво на мащабиране и максимален мащаб: initial-scale и maximum-scale.

Можете максимално точно да задавате широчината на прозореца, ако ползвате таговете width и width=device-widht.

Плюсове и минуси на адаптивния дизайн за мобилни устройства

Първо ще се фокусираме върху предимствата на адаптивния дизайн:

плюсове

  • Удобна и бърза работа. Цялата конструкция на вашия сайт автоматично ще варира около настройките на браузъра. Освен това, можете да вземете за основа неадаптивен дизайн и малко да го поправите. Поддържането на такъв продукт е доста просто.
  • Един единствен url адрес. Това е удобно предимно за потребителите, на които няма да се налага да запомнят адреса на вашия сайт. Този сайт ще бъде по-добре класиран при търсенето.

Да се спрем на недостатъците:

минуси

  • Различни изисквания към функционалността за мобилни и PC. Ако просто правите копие на уеб версия на сайта за мобилен телефон, то можете да забравите за удобството на потребителя.
  • Бавна скорост на зареждане на страниците. Тъй като теглото на страниците се увеличава, това несъмнено ще се отрази на скоростта на зареждане. Дори ако използвате функция за компресиране на кода, то заявките към сървъра ще постъпват пак със същата концентрация.
  • Невъзможност за превключване към десктоп версията на сайта. Ако все още не знаете, адаптивните дизайни изключват тази възможност. Разбира се, има най-различни начини, за да заобиколите това, но не могат да се нарекат надеждни.

Въпреки явните недостатъците на адаптивния дизайн, този вариант на разработка се радва на забележителна популярност. Например, на всички е известна мобилната версия на Google, която използва именно адаптивен дизайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *