Бързо качествено или евтино 2

Намери излишното: Бързо, качествено или евтино – част 2

Евтино + високо качество = дълго време.

Вече сте установили, че качествено може да свърши работата само професионалист. Но каква е възможността да получите професионален резултат, но на ниска цена? И защо за дълго време? Има ситуации, когато графичните дизайнери са заинтересовани да свършат добра работа и при това да получат чисто символично заплащане или да го направят при определени условия. Например, за да попълнят портфолиото си или при перспективата за дългосрочно сътрудничество с голям клиент, при което решаващ аргумент се явява да направят значителна отстъпка.

Така правят много работещи на свободна практика (фрийлансъри) – графични дизайнери, копирайтъри, програмисти, преводачи и т.н. Вие като клиент почти нищо не рискувате и плащате само за крайния резултат. Но защо тогава толкова дълго? Защото, за да намерите един наистина добър специалист отнема също време. Ако се обърнете към рекламна агенция и ви е необходимо да се направи календар, примерно, мениджърите ще трябва да отделяте време, за да намерят най-оптималния вариант за вас – дизайнер и печат на високо ниво, но не на баснословна цена.

Сега става ясно защо бързо, евтино и качествено – това наистина е утопия. Така че струва ли си да губите време за експерименти, ако можете да изберете оптимален вариант веднага? И мнозина се питат – а след това какво?

И след това… започва най-интересното – намирането на решения, които ще дадат оптимален резултат.

Първата стъпка е брифа. Понякога брифът на клиента изглежда много впечатляващо – заданието е десетина страници и в изискванията е посочено, че се търси всичко най-добро. Но при изчисляване на услугите клиентът с изненада установява, че неговият рекламен бюджет ще покрие не повече от една страница от брифа. И в крайна сметка се получава нещо такова:

Намери излишното

Как да се избегне това?

Ако сте клиент и търсите изпълнител, много важно е в етапа на преговори да добиете от графичния дизайнер максимално разбиране на задачите по проекта ви и етапите на неговото изпълнение. Винаги има няколко варианта за решаване на задачите, дори и при ограничен бюджет можете да получите ефективни резултати.

Преговорите са тази основа, благодарение на която клиентът интуитивно може да оцени професионализма на изпълнителя, а изпълнителят да предложи своето решение въз основа на натрупания опит и изискванията на клиента.

Преговорите са преди всичко изкуство на комуникация! Ако в една от страните са останали въпроси след разговорите, това означава, че преговорите са преминали незадоволително. Основната идея е при обсъждане на проекта и резултата и двете страни да стигнат до споразумение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *