Бързо качествено или евтино

Намери излишното: бързо, качествено или евтино – част 1

Какво имаме като за начало? Имаме клиент, който иска създаване, например, на лого и корпоративна символика. Разбира се, желателно е да се случи и качествено, и бързо, и евтино. И ето, клиентът излага информацията за заданието и се оказва, че един изпълнител дава цена 50 лв., а друг – 500. Ясно е, че първият изпълнител ще го направи бързо и евтино, но това може да повлияе върху качеството, а вторият ще го направи бързо и качествено, но и цената ще бъде съответстваща.

Ще разгледам основните варианти на този пример.

Бързо + евтино = некачествено

Имате нужда от лого, но не сте готови да платите за него големи пари. И ще намерите дизайнер, който да го направи евтино. Защо се получава некачествено? Защото изпълнителят най-вероятно няма опит, практика или пък не оценява работата си високо. Много хора се сблъскват с факта, че създаването на уеб сайт, например, струва доста скъпо. И се обръщат към студенти, самозвани специалисти и подобни „експерти“. В крайна сметка са получавали недобър сайт, неефективен, пълен с грешки и не отговарящ на всички изисквания.

Бързо + качествено = скъпо

Защо логото може да струва 500 лв. и повече?

Защото графичният дизайнер, който е готов да се заеме с проекта, ви предоставя гаранции за качество. Има добро портфолио, отлични препоръки, можете да бъдете сигурни, че той няма да ви „метне“ и да изчезне с аванса. Освен това, ако искате бързо, доплащате и за спешността, тъй като изпълнителят е принуден да отложи други проекти и да обърне внимание само на вашия.

Но цените могат да имат големи разлики, така че на коя цена заслужава да се спрете – 500, 1000, 2000 лева?! Важно е да се знае средната цена на този вид труд на пазара на услуги, тогава можете да изберете специалист в приемлива ценова категория, след като разгледате портфолиото му.

Ако не познавате пазара:

  • То или се доверявате на своята интуиция при избора на изпълнител.
  • Или започвате да се запознавате с този въпрос, разглеждайки портфолио на различни дизайнери.
  • Но е напълно възможна и следната ситуация – избирате изпълнител, въпреки цената му за работата, когато портфолиото на този специалист говори по-добре от всякакви препоръки.

Продължение в Част 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *