Видове портфолио на графичния дизайнер

Какво е портфолио?

Можете да бъдете графичен дизайнер, инженер, архитект или фотограф, но ако предлагате подобни услуги, то сте задължени да показвате своите постижения. И това не е прищявка, а съвременните пазарни отношения.

Можете да бъдете уверени в своя професионализъм на 120%, но няма как да убедите в своята способност клиента само на думи. За тази цел трябва да му представите работите си. И тук идва ролята на портфолиото. Това е колекция от избрани задания, които са вашата гордост и вашето лице.

Какво е необходимо, за да направите красиво, ефектно портфолио? Разбира се, добре е ако имате богат набор от завършени стилни проекти, но това не се случва винаги, а трябва да показвате на клиентите нещо. Ако не разполагате с достатъчно добри работи зад гърба си, струва си да си направите.

Тоест, дори ако нямате все още поръчки, създайте ваши примерни проекти, за да имат представа вашите потенциални клиенти от стила ви, начинът на работа, уменията. Освен придобит опит, портфолиото със сигурност ще ви осигури клиенти.

Разпечатано портфолио

принт портфолио на графичния дизайнер

Красиво окомплектовано, подредено и разпечатано портфолио ще е полезно не само на дизайнер на свободна практика, но и на офисния. Разбира се, то има своите особености. За да направите добра печатна версия на портфолиото си, трябва да имате печатни, полиграфски умения.

Ако сте имали работа с печатница, то най-вероятно няма да се затрудните да разпечатате своето портфолио в подобаващ формат. Но, ако не разполагате с такъв опит, то трябва да започнете с обичайните за показване на вашите работи сайтове за фрийлансъри или специализирани сайтове, където публикуват работите си много други дизайнери.

Портфолио в цифров PDF-формат

PDF портфолио на графичния дизайнер

Предимствата на този дигитален формат, разбира се, са очевидни. Вие лесно можете да го изпратите по електронна поща или да го качите в облак или на флашка и да го представите дори при липса на интернет (въпреки че е все по-трудно да си представим какво е без интернет).

Но, независимо дали сте избрали портфолио на хартиен носител или в цифров формат, то трябва да бъде живо, да се променя непрекъснато. Когато го запечатвате в някаква рамка, дори това да са цифрови носители, обединени в един файл, то губи своята жизненост.

За да избегнете тази статичност, оставяйте си възможност за обновяване на отделни изображения в различните папки по проектите в портфолиото. Периодично ще ви се налага да пререждате, да доправяте, дообработвате или просто да махнете някои, заменяйки ги с нови, по-креативни и свежи.

В крайна сметка не е най-важно къде се съхранява вашето портфолио на графичен дизайнер, а да имате внимателен, правилен подход и привлекателни, стилни работи.

Портфолио на личен сайт

уеб сайт портфолио на графичния дизайнер

Сега ще срещнете маса безплатни уроци по html и CSS. Мисля, че те ще са достатъчни, за да можете да си направите собствен сайт-портфолио. По-късно можете да се обърнете към професионален уеб дизайнер, но в ранните етапи можете спокойно да минете и с по-бюджетен вариант.

Излагайки работата си на собствения си персонален уеб сайт или блог ще позволи да намерите много посетители и клиенти. В същото време, ако не оптимизирате, поддържате вашия сайт спрямо определени заявки за търсене или реклама в търсачките (Google), то да намирате клиенти и те вас ще бъде проблематично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *