Гамата на успеха значението на цвета

Гамата на успеха: значението на цвета при създаването на фирмен стил, идентичност

Цветът за нашите очи е като музиката за ушите ни. Всички ние, които виждаме, просто не можем да си представим света без цветове. Цветовете събуждат сетивата, помагат да изразяваме себе си и идеите си. Затова в уеб дизайна, графичния дизайн използването на цветовете е просто необходимо.

В уеб дизайна се използват много нюанси. Освен психологически аспекти на цветовете, дизайнерът трябва да обърне внимание и на момента, че сайтът трябва да е четивен и палитрите, използвани за фон, графика, линкове и съдържание да са в хармония и да работят в една посока. В тази статия, освен известните психологически характеристики на цветовете, ще разгледам как цветовете се съотнасят помежду си онлайн и в реалния живот.

Син цвят

Извън всякакво съмнение е изключително популярен. Той изразява спокойствие, тишина, хармония и пълно доверие. С помощта на светло сини нюанси можете да създадете прекрасни фонове на уебсайтове, които и впечатление за безгрижност и положително отношение към заобикалящия ни свят. От друга страна, синьото е най-лошият избор за сайтове за храна и приготвяне на храна, защото в света много малко храни са сини на цвят и е известно, че синият цвят потиска апетита!

Различни нюанси на синия цвят добре се съчетават с други пастелни и „студени“ цветове (като например зелен цвят и неговите нюанси), те са в хармония и със „земните“ цветове като сиво и бежово. Но се пазете да използват син цвят в съчетание с оранжево. Тези два цвята са диаметрално противоположни един на друг и използвани заедно „режат“ очите.

Бежово

Естествен цвят, който показва практичност и консерватизъм, но може да бъде твърде скучен и обикновен. Добър като фон за графики в кафяво-зелено или в синьо-розова палитра. Като фон бежов цвят осигурява добра разпознаваемост на съдържанието.

Черен цвят

Възприема се като траурен, потискащ и депресивен цвят, но когато се използва правилно, той носи в себе си мистика и изтънченост. Изследвания говорят, че на черен фон трудно се чете текст. Трябва да бъдат внимателни с използването на черен на цвят като основен. За детски сайт черно ще бъде най-лошото от всички възможни решения. Но при сайт с фото-галерии черното е на почит, както и при сайтове, които са посветени на високите технологии, езотерика, използване на черен цвят ще е подходящ избор.

Кафяв

Още един консервативен цвят, който показва стабилност, лекота и комфорт. Но, ако не се използва правилно, може да се възприема като много скучен. Кафяв цвят е най-добрият избор за графики, сайтове, посветени на семейството и семейните отношения, както и сайтове за активна почивка.

Зелен цвят

Трябва да се използва с повишено внимание, тъй като в повечето хора той поражда силни чувства, които могат да бъдат и положителни, и отрицателни. За много хора този цвят се свързва с доброта и щедрост, всеотдайност и разум. Зеленият цвят е логично да се използва за сайтове на финансовите организации, а за много култури той е символ на плодородие, изцеление и природата. Но имайте предвид, че за много хора този цвят е свързан със завист, свързва се с влечуги и насекоми и не се възприема от някои хора в положителен контекст.

Сиво

Най-консервативният от всички неутрални цветове. Той се свързва с практичност, сериозност, сигурността и надеждността.

Люляково

Още един цвят, който при повечето хора води до много силни чувства. Когато се използва правилно, той навява мисли за романтика и изтънченост. Този цвят също е подходящ за създаване на нещо ново и необичайно. Ако искате да ви забележат, лилавото може да стане верен избор. Той, както и други пастелни нюанси на студени цветове като синьо, зелено и сребрист оттенък на сивото, оказват силно влияние върху чувствата на жените. Както и розовото, което остава женски цвят.

Роднина на люляковото – пурпурното е цвят на загадъчност, величие и одухотвореност. Ако искате да подходите оригинално и творчески, този цвят не само е добър избор – много често това е единственият правилен избор!

Оранжево

оранжево

Топъл цвят – на възторг, откритост и жизненост. Ако искате да бъдете забелязани и да привличате вниманието, използвайте оранжев цвят! Обаче, като основен цвят, той наистина може да дразни посетителите на вашия сайт, така че по-добре внимателно го използвайте и с цел да подчертаете някои детайли на сайта.

Червено

червено

Най-горещ от всички цветове. Този цвят олицетворява всичко страстно. Топлина и огън, скорост и амбиция, кръв и възбуда, съперничество и агресия – всичко това се свързва с червен цвят. Този цвят може да дразни и да предизвика безпокойство – трябва да се използва само в случай, ако искате да разпалите сетивата на посетителите на сайта. Червеният цвят е много добър като оттенък на основните цветове, особено ако основните са неутрални цветове, но не в съчетание със зелено и в лилаво.

Жълто

Слънчевите лъчи са в жълт цвят (поне така си ги представяме) и следователно жълтото е свързано за нас с оптимизъм, щастие, преданост на идеали и творчески подход. Но този цвят не бива да се използва без особена необходимост – само, ако желаете особена яркост или да предизвикате у посетителите на сайта особена бодрост.

Бял цвят

Цветът на чистотата и почтеността, младост, лекота и невинност. Белият цвят се превърна в популярен цвят за фон на уебсайтове, защото на бял фон лесно се чете текст от екрана и защото при липса на цвят всяка палитра ще работи по предназначение, нищо няма да ѝ попречи.

One Response to Гамата на успеха значението на цвета
  1. Това е много ценен материал с важни психологически факти, касаещи дизайна, и аз го прочетох с удоволствие и респект!
    Оранжевото е супер за корица!


[top]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *