принцип на единство

Как да се подобри дизайна чрез принципа на единство

Какво е eдинство?

Единство в графичния дизайн е това, което свързва всички елементи заедно. Единството изпълва съдържанието със смисъл, поставя всеки елемент на проекта на точното място и привежда взаимоотношенията между всички елементи в състояние на хармония и равновесие.

По този начин принципа на Единство има за цел:

Създаване на хармония;

Обвързването на всички елементи помежду им;

Създаване на последователност.
единство по различни начини

Можете да постигнете единство по различни начини:

Чрез повторение или казано по друг начин – ритмичност на елементите;

Избор на хармонична цветова палитра с много малко на брой цветове;

Използването на еднакви размери графични елементи (на широчина или височина) – еднакъв шрифт, размер и очертаване на заглавията и подзаглавията.

Използвайки различни изображения при графичната работа (снимки или илюстрации), старайте се техните размери да са пропорционални едни спрямо други и спрямо формата на цялата работа.

Използвайки подобни форми и геометрични фигури. Опитайте всички фигури в работата ви да са или ъгловати, или закръглени. Всички да са геометрични или всички органични. Това не означава, че не можете да поставите квадрат в окръжност, но в този случай се опитайте максимално да смекчите неговата „квадратност“, например, като малко заоблите ъглите, за да му придадете съответствие с окръжаващото.

За сметка на свободно пространство. Свободното пространство в композицията е ключов инструмент за създаване на единство. Прекалено отдалечени един от друг елементи създават усещане за безпорядък и разпиляност, а елементите, обединени в групи, подреждат композицията.

Използване на текстури и графични стилове. Старайте се да използвате сходни текстури и стилове в работата си. Гланцираните или лъскавите бутони ще изглеждат като неканени гости на фона на платнена тъкан, а виж елементи с текстура на естествено дърво биха подхождали доста.

Използване на близки по тон цветове. Ако смятате, че макар и с малко на брой цветове, вашата работа пъстрее, възможно е да използвате прекалено широка гама от тонове. За проверка: погледнете работата си, притваряйки очи и обърнете внимание на светлите и тъмни елементи. Ако някои от елементите изпъкват от общия контекст, т.е. те са твърде тъмни или твърде светли, опитайте се да съкратите спектъра от тонове. Изсветлете малко тъмните и затъмнете твърде светлите тонове. Друг начин за проверка баланса на тона е чрез привеждане на работата в режим на сивите полутонове (Grayscale) и така да анализирате баланса на тоновете.

Как да развиете в себе си чувство на единство в дизайна?

Най-лесният начин е да се научите да виждате работата си като едно цяло.

Задайте си въпросите: Всичко ли е свързано помежду си или има нещо, което изглежда чуждо и обособено? Защо? Бил ли е съзнателен, а не случаен вашият избор на цветова палитра?

А може би си струва да повторите някои елементи с цел постигане на по-голямо съответствие в дизайна като цяло? Или може би, напротив, трябва нещо да премахнете и така да скрепите по-здраво помежду им останалите елементи?

И накрая, проверете дали всички елементи са подравнени един към друг или имат друго визуално съвпадение. За това трябва да се научите умело да използвате модулна мрежа (система от линии за свързване и привеждане в съответствие на елементите на дизайна).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *