За и против скевоморфизма

За и против скевоморфизма (реалистични елементи) в дизайна

Какво означава този странен термин и как се използва в графичния дизайн и интерфейса? В контекста на дизайна това означава елементи, които изглеждат като обекти от реалния свят. Дървена текстура, разкъсана хартия, пришити етикети, страници от книга са примери за скевоморфизъм, с които сигурно сте се сблъсквали в последно време. Има доста противоречиви мнения по отношение на тези елементи. Скевоморфизмът понижава или напротив, подобрява ползваемостта, функционалността? Привлича ли потребители или като цяло е излишен?

Аргументи „за“

в полза на скевоморфизма

 Аргумент номер едно в полза на скевоморфизма – създава усещане за близост. Взаимодействие с елементи, към които потребителят е свикнал в реалния живот, позволяват той да се чувства по-уверен и сигурен. Особено тези от тях, които не изпитват комфорт при общуването със съвременна техника.

 Втората положителна черта на скевоморфизма – това е способността да се предадат определена атмосфера и специални емоции. В реалния живот ние използваме всички наши сетива, за да оценим и възприемем даден обект. Макар и като имитация на реалността, цифровите елементи от този тип могат да предизвикат приятни асоциации и спомени. Например, структурата на кожата като материал може да съживи в главата ни спомен за мириса на естествена кожа, усещането и докосването до нея и на свой ред да даде асоциации с лукс.

Аргументи „против“

против скевоморфизма

 Голям проблем при ползването на скевоморфизма е, че много лесно се виждат недостатъци, когато реалистичният елемент е проектиран неправилно. Човешкото око веднага забелязва, че нещата изглеждат неверни, дори ако обектът се регистрира на съзнателно ниво. Обикновено неточности възникнат при работа с източници на светлина, сенки и перспектива.

 По-горе беше отбелязано, че подобни детайли могат да подобрят удобството за ползване, тъй като потребителят е запознат с един или друг елемент от реалния живот. Въпреки това, този плюс може да има и обратен ефект. Когато потребителят вижда цифровия елемент, то той очаква, че ще работи така, както и в реалността. Ако той не носи същата функционалност, потребителят може да изпита разочарование. Така се получава, ако се наблегне твърде на естетичната страна на елемента, но съвсем се забрави за функционалността. Пренебрегването на функционалност от своя страна води до ощетяване на практичността, а не до подобряването ѝ.

 Критиците казват, че дизайн в този стил не е достатъчно креативен и иновативен, предвид, че копира структури и елементи от реалността. Технологията е най-динамично развиващия се пазар, така че защо да се гледа назад?

ефектно течение в дизайна

Скевоморфизмът е доста ефектно към този момент течение в дизайна, но с времето популярността му ще намалее. Усещанията на хората при вида на сайтове, направени в такъв стил, се свеждат до личните вкусове. Напълно възможно е опитните потребители да намират такава концепция за остаряла или за кич, докато на случайния посетител тя много да се хареса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *