контрастите в дизайна

Контрастите в дизайна

Днес, в ерата на развиващите се технологии, ние гледаме на света с очи, които от почти нищо не се изненадват. Винаги забързани и все по-малко заинтригувани от всичко около нас. Основната задача на дизайнера е да спре погледа, да привлече вниманието за едно по-дълго взаимодействие.

И, да, това е възможно само с помощта на контрастите. Точно тази дума е в основата на величието на графичния дизайн. Създавайки лого или рекламен макет, или сайт, брошура, визитки или фирмени календари, менюто в ресторанта, на първо място ние се надяваме, че нашата работа ще се помни. Как да се постигне това:

контрастите в дизайна

Яркият цвят не означава контраст.

Ето ви един пример от живота. Разхождате се из града и виждате червени петна тук и там: на билбордове, в надписи на реклама, в транспорта и т.н. Червеният цвят тук е предизвикателен, ярък бекграунд.

На всяко от тези „петна“ има текстово послание, което най-вероятно е бял текст. Това е една дългогодишна тенденция, която продължава и досега, а хората са отдали прекалено значение на червеното.

И много често вие не обръщате внимание на дразнещото явление „червено петно“, въпреки че на човек е генетично заложено да обръща внимание на ярките цветове с цел самосъхранение.

Но изведнъж обръщате глава и виждате, че над незабележим жилищен вход, с тънки, леко червеникави букви е написано: „Стоматолог“. И най-смешното – най-вероятно този надпис дори не е бил пипнат от ръката на дизайнер. Цялата работа е в контраста, в различието от всичко около обекта, не само в цвета.

 Нарушител на спокойствието

– това е някакъв контрастиращ с фона визуален образ за привличане на вниманието и често способен да допринесе за по-добро запаметяване на цялостното визуално решение на дизайнера.

Ето още един пример от живота. Вървите по дълга улица с относително еднакви бели къщи. Имате конкретна цел, отделна къща. Може би знаете коя подред е, но може просто да забравите да броите.

Запомнили сте само едно нещо в тази сграда – малък дефект под формата на откъртено парче мазилка. Така можете безпогрешно да разпознаете този дом, освен това няма да го забравите никога. Това петно на белия фон на мазилката е послужило като уловка за очите, макар и доста малко. В дизайна този феномен се нарича „нарушител на спокойствието“.

 Намалете количеството малък текст до минимум,

ако това не е реклама в списание или справочник.

Текстът е един от елементите на графичното решение. Дори ако той контрастира на фона на всичко останало, минавайки покрай него човек няма достатъчно време да му обърне внимание. Освен това, ще го сметне за нещо безинтересно и няма да обърне внимание на рекламата като цяло. Мисълта трябва да бъде ясна и разбираема, написана в две думи. И визуалният образ трябва да я подкрепи.

Цветовата палитра трябва да се избира не само в зависимост от конкретиката на самия обект, но и на базата на заобикалящото го. Ако искате качество, изисквайте необходима информация.

3 Responses to За контрастите в дизайна
 1. Румяна Пенкова 31.08.2016 в 10:13 Отговор

  Здравейте г-н Агопян,
  Случайно попаднах на вашата страница, и оттогава с искрено с удоволствие се възхищавам на начина по който предлагате своята концепция за бизнес и етика в представянето ви.
  За себе си ще кажа, че от много години съм в сферата на графичния дизайн и предпечатната подготовка.
  Много бих била щастлива да бъдете мой ментор. С отворено мислене съм готова да приема всеки ваш съвет, за да подредя хаотичността в подхода ми за представяне на рекламната част на моята „кратка“ прохождаща страничка.

  С уважение:
  Румяна Пенкова

  • Арам Агопян 31.08.2016 в 16:45 Отговор

   Здравейте!
   Благодаря! Опитвам се да бъда максимално полезен. Можете ли, да ми изпратите на имейл (през контактната форма) кратко описание за Вас. Примерно: къде работите, какво точно правите, слаби и силни страни и т.н.

   Поздрави,
   Арам

 2. Здравейте г-н Агопян, намирам доста интересни неща във вашата страница за което съю ви искрено благодарен. От скоро се занимавам с графичен дизайн професионално, но као чета виждам неща които изобщо не съм мислил. Може ли да поговорим на тая тема по обстойно или да ми покажете някой сайтове за вдъхновение и опит в тази насока ще ви бъда много благодарен. Занимавам се в сферата на продуктов дизайн.


[top]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *