The grid system

Значимостта на grid systems в дизайна

Когато започвате нов дизайнерски проект винаги трябва да мислите как да го направите чист, организиран, хармонизиран и в същото време да спестите място в оформлението. Трудно е да се намери ефективен начин да се направят тези стъпки по-лесни, както и да свършите повече работа за по-малко време. Затова винаги е полезно да помислите как можете да използвате мрежи за вашата работа. Мрежи могат да бъдат използвани в уеб сайтове, книги, плакати (постери), лога, списания и всичко, което можете да си представите, както и да подобрят работата ви.

Диаграма е, когато правите една структура с елементи в оформление, да изглежда изчистено, да привлече вниманието на зрителя и да е лесно да се разбере. Когато правите диаграма на оформлението, всичко трябва да се направи, мислейки от гледната точка (перспективата) на клиента. За това трябва да направите добро проучване на диаграми и мрежи за вашия проект (дизайн), за да бъде полезен и модерен.

Та, какво са мрежите и как може да ги използвате?

Мрежовата система е колекция от визуални елементи в графични части. Мрежовата система се нуждае от структура, която се състои в поредица от правила на хоризонтални и вертикални линии, които се пресичат и се използват, за да се осигури съдържанието на страницата. Тези редове ще ви помогнат да разпространявате елементите във вашите проекти. Можете да използвате мрежите по няколко начина, като за това трябва да знаете няколко неща.

Марджини: това са пространствата между ръбовете и областта за оформление, където можете да подредите съдържанието. Това пространство често се използва за да страницата бъде визуално по-привлекателни за читателя.

Хоризонталните линии: това са линии, които очертават пространството между колони, маржове и модули. Тези линии ще ви помогнат да се уеднаквят текстове и насочва читателя в страницата. Те също се използват за създаване на различни изходни точки или паузи в текста, за да го направите по-креативен.

Колони: това са вертикални пространства, които пресичат хоризонталните линии и разделят хоризонтално горните и долните маржини. В това пространство можете да подредите съдържанието с текст и изображения. Ширина на колоните зависи от всичко което е направено до сега или как дизайнерът иска да приведе съответствие на съдържанието в зависимост от елементите. Можете да използвате една колона или повече, като те могат да бъдат симетрични или асиметрични.

Модули: това са пространства, които са образувани с обединението на колоните и хоризонталните линии, образуващи квадратна или правоъгълна форма. Всички те трябва да бъдат разделени на равни части, така че да се повтарят в цялата страница. Тези модули могат да се пълнят с текст, изображения, в зависимост от вашата работа и количеството на текст и елементи, които имате.

Когато разпространявате елементите на мрежата в страницата си, винаги трябва да помните, че в някои случаи трябва да се организират няколко елемента по различен начин, като изображения и маркери. Ето защо, когато се разделят вашите модули, някои пространства, ще трябва да бъдат отделени само за тези конкретни елементи.

Изображения, графики и илюстрации

За големи и важни елементи като тези,  трябва да отделите една група от модули за да създадете отделна област. Всяка отделна област може да получи един вид информация, като снимка, или колона с важен текст.

Маркери: поставени във външна зона от марджини, са тези не толкова важни показатели на постоянна информация в страниците ви, като header и footer, или повтарящи се информация в страниците ви, като името на книга, автор или авторски права.

Когато работите с мрежи, можете да направите свое собствено оформление. Промяна на една хоризонтална линия или колона, можете да създадете напълно различна система, за да вършат същата работа. Бъдете внимателни, когато използвате тази система, така че да не се забиете в един и същ проблем. Мрежите са там, за да ви помогнат, а не да ви направят роб. За да работи по-добре, вие трябва да знаете, че мрежовата система бива няколко вида:

Правоъгълна мрежа: Е най-простата мрежа и често се използва в книги. В тази мрежа по-лесно можете да подредите големи блокове от текст. Въпреки, че този тип мрежа е много проста и обща, тя може да направи четенето по-уморително. За това понякога трябва да привлечете вниманието на зрителя в страницата по друг начини.

Колонна мрежа: Често се използва във вестници и списания. Тази система се състои в разделяне на съдържанието в колони. Всяка колона може да има своя собствена ширина и можете да направите различно оформление в зависимост от съдържанието.

Модулна мрежа: Този тип мрежа е по-детайлна и гъвкава за подреждане на съдържанието. Тя се състои в създаването на модули с комбинацията от хоризонтални редове и колони. Можете да подредите съдържанието си по различни начини в зависимост от размера и ширината на вашите модули.

Йерархична мрежа: В тази мрежова система, ширината на колоните, както и между колонното пространство се различават в зависимост от целта на страницата ви. Този тип мрежа често се използва в диаграмни сайтове.

Когато се прилага мрежовата система това носи по-голяма ефективност, защото тя предлага най-правилният начин да се постави и подреди съдържанието, което прави работата по-лесна и по-бърза. Използването на мрежи носи хармония и последователност в работата ви, също така я прави по-чиста и организирана, създавайки по-добър потребителски опит. Тези елементи носят ползи за вашата работа, както и за потребители и клиенти да получат съобщението, което искате да предадете.

Мрежовата система е чудесен начин да започнете работа с ефективност и с практика във времето работата ви ще се подобри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *