избор на шрифт за презентация

10 правила при избор на шрифт за презентация

Със сигурност на всеки се е налагало да прави презентация. По принцип технологиите навсякъде са стандартни и огромна изненада за потребителите е почти невъзможна. Но въпреки това, ако леко експериментирате със шрифтовете, можете да направите вашата презентация уникална.

10 съвета за избор на шрифтове за презентации

10 съвета за избор на шрифтове

Следете за контраста между фона на екрана и шрифта. При това шрифтът трябва да се адаптира към фона, оставайки контрастен и забележим.

 Не се страхувайте от стандартните шрифтове и отчитайте за кого е предназначена вашата презентация. Например, ако готвите проект за юристи, финансисти и дори лекари, използвайте строги шрифтове, без разтегливи, ръкописни форми. А ако е за някой детски проект, можете да използвате комиксови шрифтове. Ще изглеждат забавно и закачливо.

 Шрифтовете трябва да бъдат хармонизирани. За всеки слайд задайте свой собствен набор от шрифтове. Ако се наложи да редактирате някой от слайдовете, няма да е нужно да преглеждате всички страници, за да изключите появата на неточности и грешки.

 Serif шрифтовете се четат по-добре. Например, известният на всички Times New Roman се възприема по-лесно.

 Старайте се текстът да не е само с главни букви, дори ако става дума само за заглавия.

 Използвайте различни стилове за заглавия и списъци. Така текстът изглежда по-уместно и интересно. В него се появява „живинка“.

 Забравете за скриптовите (ръкописни) шрифтове. Те почти не се възприемат в затъмнена стая и от по-далечни разстояния. Множеството „завъртулки“ само отвличат вниманието и карат слушателя да напряга зрението си, вследствие на което интересът му към вашата презентация спада или изчезва.

 Изберете идеалният размер на шрифта и количеството текст на страницата. Основното правило при презентация – по-добре повече слайдове, отколкото много текст в слайдовете. Също така обърнете внимание на минималния размер на шрифта. За презентации той е добре да е 24.

 Опитайте се да не използвате курсивни шрифтове. Те имат също свойството лошо да се четат, както и скриптовите шрифтове.

 Ако използвате блед цвят за маркиране на списъците, можете да използвате ефекти от анимацията.

Най-използваните шрифтове за презентации

най-използваните шрифтове за презентации Helvetica – въпреки „старостта“ му, той е доста гъвкав и се адаптира почти към всяка тематика.

Futura – това е елегантен и лек шрифт. Възприема се от окото мигновено, особено когато се използва в заглавия. Можете да комбинирате този шрифт с почти всеки друг за презентации.

Garamond – ясен и отчетлив шрифт, който се харесва на много графични дизайнери. Въпреки това, той не е подходящ за всички видове презентации.

Rockwell – силен и строг шрифт. Такъв шрифт може да придаде на вашата презентация елегантност, сериозност и вдъхновение. Особено подходящ за отделяне на някои ключови моменти от текста.

GillSans – този шрифт е широко използван при печат на рекламни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *