Какво е добър дизайн

Съществува ли наистина някакъв критерий за „добър дизайн“ и ако има такъв, то кой го определя? Доста труден въпрос, на който не може да се отговори еднозначно. Задачата на дизайна е не просто украса, а комуникация с цел реклама и продажба на стоки или услуги.

В такъв случай излиза, че добрият дизайн е този, който продава. Но от друга страна може да се продава по-различен начин. Тези, които си пазаруват по-евтино от пазара ще останат доволни и от покупка завита във вестник. По-взискателните купувачи ще оценят красивата опаковка и рекламата. Тази реклама може да бъде ефективна за някои купувачи, а за други не. За тях най-добрата реклама ще е цената, а най-добрият дизайн – двуметров надпис „50% намаление“.

Има случаи, когато дизайнер будува цяла нощ, за да разработи фирмена идентичност или лого за даден клиент. Доволен е от своите творчески находки и ги показва на клиента. Но какво огорчение, когато среща киселата му физиономия при вида на скиците. Освен това, клиентът започва да обяснява какво и как трябва да се направи. Не са му нужни креативните идеи на дизайнера. Той иска всичко да е просто и ясно: саламът си е салам! А супер герои и анимация не са му интересни. Колко жалко!

Как да угодим на клиента без да нарушим своите дизайнерски принципи?

  • Добрият дизайн не само продава, но той умело въздейства върху потребителите чрез два канала: зрителният, т.е. цвят, форма, композиция и вербален канал под формата на думи. Целта е да се предизвикат в потребителя асоциации, емоции и желания на подсъзнателно ниво.
  • Добрият дизайн, както и доброто изкуство, далеч не винаги се казва в пряк текст или се показва буквално. За да се привлече вниманието към продукта по-добре и по-интересно ще бъде да се покаже резултатът от потреблението на този продукт. Например, в рекламата на кафе се показва не толкова самото кафе, колкото удоволствието, което доставя.
  • Добрият дизайн не засипва с готови щампи, а събужда въображението, карайки го да доизмисли всичко необходимо.
  • Винаги ли клиентът е прав и може ли той да определи критериите за добър дизайн? Стремете се да не тичате вие след клиента, а напротив – след като види работата ви сам да поиска да работи точно с вас. С този клиент ще ви бъде по-лесно да намерите общ език.
  • Ако имате интересно портфолио, може да се предположи, че този, който е успял да го оцени, ще се разбира с Вас повече от някой, който е погледнал и нищо не е разбрал.

добрият дизайн и кому е нужен

Заключение: ако искате да станете дизайнер, а не просто изпълнител, то позиционирайте се именно като такъв. Не се страхувайте да отстоявате мнението си! Научете се да обосновавате своите творчески решения! Бъдете уверени в своята работа. Увереният професионалист обезоръжава. С течение на времето ще се появят постоянни клиенти, които ще „говорят“ с вас на един и същ език и работата с тях ще бъде приятна и лека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *