30 сеп. 2017
30 септември 2017

Какво е полиграфия

0 Comment
Какво е полиграфия

Отдавна съществува стереотип, че полиграфията се отнася само до производството на печатни продукти. С напредъка на технологиите полиграфията започна да се прилага и в други сфери, за които ще ви разкажа в тази статия.

Какво е полиграфия

Продуктите на полиграфиятаПродуктите на полиграфията са навсякъде около нас. Резултатите от производство на печатни продукти са достъпни в офиса, у дома, на улицата. Това са брошури, вестници и списания, плакати и банери, картички и покани, визитки и др.

Ако потърсите в необятността на интернет из многото определения за полиграфия, то може да се спрете на едно универсално.

Полиграфия – това е тиражирано получаване на определено изображение на физически носител с помощта на полиграфски бои.

Дигитален (цифров) печат в печатната индустрия (полиграфията)

Цифровият печатЦифровият печат е най-разпространеният метод за печат, отнасящ се към полиграфията. Той позволява преобразуване, обработка и отпечатване на илюстрации от компютър. Няма нужда от допълнителна подготовка. Това не само ще спести време на полиграфиста, но и ще осигури качествен резултат.

С помощта на дигитален печат може да се изготвят и произвеждат и малотиражни материали (визитки), като се предоставя широк списък от услуги за клиентите. Методи на този вид печат позволяват кардинално да се променя изображението по съществуващи шаблони. Също така, не бива да се изключват и продуктите с големи тиражи, например, листовки, брошури, календари и др.

Има няколко предимства на дигиталния (цифров) печат в полиграфията

Дигиталният печат изключва всевъзможни грешки. Има възможност да се направи пробен печат или прегледа скицата на изображението. На етап предварително печат се оценява качеството и дизайна на материалите. На този етап могат да се правят много промени.

 Цифровият печат дава възможност за отпечатване на малки тиражи, дори на един екземпляр. Това позволява изпълнение на индивидуални поръчки.

 Не е необходимо допълнително да се изготвя модел, печатни форми и така нататък. Това също съкращава разходите.

 Качеството на дигиталния печат е забележително. Съдържанието на тонерите за дозиране на цветовете се регулира от компютъра. Съчетаването на цветове се контролира, така че напълно са изключени възможности за наслагване на цветове. Това премахва дефектите.

Как се произвеждат продуктите в полиграфията

Как се произвеждат продуктите в полиграфиятаПреди началото на стартиране на собствена типографска линия, трябва да изградите стратегия, състояща се от три основни аспекта: идея, дизайн, качество на печата. Единен стил, подбор на слоган – това също е важно на етапа на формирането на идеи. След това можете да се заемете с технически въпроси, а именно, да разработите изискванията за качество на печат. Този етап се състои също от три стъпки:

  1. формиране на макет или скица;
  2. непосредствен печат;
  3. обработка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *