Как влияят цветовете на възприятието

Цветът играе важна роля в графичния дизайн. Той създава атмосфера за всичко случващото се на екрана, така че, за да се разбере правилно и да създаде настроение една графика, трябва да се знаят поне основите на теорията на цветовете.

Влияние върху емоциите

С помощта на различни цветови палитри ние можем коренно да променим това, което потребителят да вижда и усеща като емоция в едно или друго изображение. С помощта на правилно подбрана цветова гама може да се подчертае логиката на графичния разказ. Ето, погледнете, чрез прилагане на различни настройки за цвят за една и съща снимка, се получава невероятна разлика във възприятието:

влияние върху емоциите

Както виждате, за лявото изображение са подбрани топли цветове. За дясното – студени. Именно и това създава определено настроение, атмосфера. А сега нека да разберем кои цветове са „топли“ , а кои са „студени“.

Топли цветове

топли цветове

Към топлите цветове се отнасят: червено, оранжево и жълто, а също така всички възможни нюанси на тези цветове. С помощта на комбинация от топли цветове могат да се предават такива емоции като: щастие, мъка, радост, гняв.

Студени цветове

студени цветове

Зелено, синьо и лилаво са сдържани и спокойни цветове. Това са цветове, които носят успокоение и концентрация, те могат да въплъщават в себе си хармония и чистота, но могат да бъдат и показател за трагедия или болест.

Неутрални цветове

неутрални цветове

Освен „топли“ и „студени“ цветове съществуват и неутрални. Те се използват в тези случаи, когато ни е нужно не да създадем определено настроение, а напротив – например, да изместим фокуса от фона, който ще бъде боядисан в неутрален цвят, към някой важен елемент от дизайна. Или подобни неутрални цветове често се използват за оформление в минималистичен, строг стил.

Неутралните цветове са с много условна класификация. Към тази група се отнасят ахроматичните цветове: бял и черен, сив, плюс кафяво и цвят слонова кост. Макар и кафявото да се явява спорен цвят в тази група, тъй като много художници и дизайнери твърдят, че това е топъл цвят.

One Response to Как влияят цветовете на възприятието
  1. Важна тема и добре представена! Като фотограф ми е позната, снимките пейзажи задължително се правят на светлина преди залез и малко след изгрев. Останалите пейзажи с изключение на черно-белите се смятат за тъпи, плоски, непрофесионални.


[top]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *