Как да планирате успешно годината си

Някои хора в навечерието на Нова година се потапят в мечти, пожелават си различни неща и очакват чудо, но тя някак си така и не идва. Други  приземено планират и си поставят цели, но също често не се получава нищо. Какво става? Как да се справим? От какво зависи да реализираме плановете си през годината?

Преди да започнете да планирате, оценете живота си

Планирайки предстоящата година, трябва да започнете с така нареченото колело на жизнения баланс. Напишете на един лист основните сфери на живота си. Може би са шест-осем: здраве, семейство, финанси, работа, саморазвитие и така нататък. Наблегнете върху тези зони, които са най-важни за вас.

Оценете всяка сфера и нейното състояние по скала от нула до десет точки. Съответно, колкото по-нисък има, толкова повече внимание трябва да се обърне тази област. Планирането може да е успешно при високо ниво на осъзнатост и психологическа зрялост. Повечето хора, техните желания и убеждения са непостоянни. Днес са сигурни, че искат едно, а после се случват някакви събития или преоценка на ценности – и вчерашните планове стават безинтересни и ненужни.

Поставяйте измерими цели

измерими цели

Трябва да бъдете максимално конкретни, за да осъзнаете ясно какви резултати искате да получите в края на годината.

„Да съм здрав, успешен, щастлив“ – това е абстракция, която няма особен смисъл. „Искам подобряване на работата и увеличение на заплатата“ – това също е нищо. Измерими цели са, както следва: „искам да запиша курс за графичен дизайнер“, „да отслабна до…“, „искам повишение в работата до…“, „да печеля повече за…“ и така нататък.

Прилагайте техниката на „Максимум – Оптимално – Минимум“.

„Максимум“ – което може да се постигне при най-добрия сценарий. „Минимум“ – резултат, който трябва да се получи при всеки случай. „Оптимално“ – всичко, което се намира между максималната и минималната точки.

Раздробете целите на ясни задачи

ясни задачи

Поставете цел, задайте си въпрос как може да се реализира. Помислете, след това изберете най-ефективните си идеи. Това вече ще са задачите.

Разпределете ги по месеци. Например, целта ви е да се издигнете до следващата степен в кариерата и да удвоите приходите. Какво трябва да направите? Логично е, че ще трябва да работите повече и усъвършенствате професионалните умения. Повече отговорности в работата, обучителни курсове, книги, които ще повишат нивото ви на компетентност или продуктивността. Повишаване на квалификацията, курс може да се мине през февруари, другият през юни, а трети – през октомври, а паралелно – да се чете по една книга на месец.

Колкото по-детайлно, толкова по-добре

детайлизация на цели и задачи

Колкото повече детайлизирате своите цели и задачи, толкова по-вероятно е те да се реализират. 90% от цялата работа върши нашето подсъзнание. То е много ефективно, но в известен смисъл е като малко дете. Докато не му покажете ясно къде трябва да отиде, то не разбира. Подсъзнанието не работи с абстракции, теории и концепции, а само с конкретни образи желания.

Визуализирайте плановете и емоциите си

Визуализация можете да постигнете чрез „карта на желанията“. Вземете голям лист хартия и нахвърляйте на него илюстрации, които асоциирате с постигането на целите.

Редактирайте и контролирайте

Планът със сигурност ще бъде коригиран. Защото животът си тече, нещата се променят. Животът е много разнообразен, той ни предлага огромно количество възможности за избор. Не забравяйте да работите ежедневно. Изберете форма на контрол, която ще върне вниманието ви към поставената цел. Защото най-добрият начин да погребете своя план – да го направите и за една година нито веднъж да не го погледнете. Всяка работа изисква методичност и информиран подход.

Не се отчайвайте, ако някои цели или целия план се срине. Най-доброто, което може да се направи в подобна ситуация, е да запазите положително отношение към живота. Коригирайте целите си въз основа на новата реалност. Някой може да възрази: струва ли си въобще да се планира за следващата година, ако животът постоянно внася своите промени? Да, не ни е дадено да предскажем какво ще се случи утре, но ако живеем в една относително стабилна ситуация, а не е в зона на бойни действия или постоянни природни катаклизми, планирането е нужно.

Разказвайте на другите целите си, ако това повишава мотивацията ви

Има мнение, че не бива да споделяте плановете си с никого. Но се случва така, че човек, за да е по-мотивиран и дисциплиниран, понякога е добре да го сподели с друг, за да има очакване за определен резултат. Но, все пак, посветете в плановете си само онези, които ще ви подкрепят и гледат оптимистично на живота. Често околните са лоши мотиватори.

планиран живот

Не се страхувайте от планирания живот

Противниците на „to do“ списъците смятат, че животът по план е скучен. Но ако искате все пак се движите напред, а не да течението да ви носи, е нужно да се планира и да си поставяте конкретна цел. Това не означава, че трябва да разписвате всяка минута без възможност за спонтанни действия.

Свобода на творчеството също можете да планирате. Например, ако имате творчески импулс, давайте – творете, а когато той си тръгне се върнете към планираното. За да не ви доскучае изпълнението на собствения план още на първия или петия месец, зависи преди всичко колко искрени са вашите цели. Ако те идват дълбоко от душата, а не са повърхностни или наложени отвън, вие няма да губите мотивация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *