работа като графичен дизайнер

Как да получите работа като графичен дизайнер без специализирано образование

Един от начините за получаване на знания в сферата на графичния, уеб дизайна е самообучението. Затова днес ви предлагам стъпките на един „дизайнер без образование“.

Стъпка 1 – Научете се да виждате, не само да гледате

Огромна грешка е веднага да се впуснете във Adobe Photoshop. Неговото изучаване все още не ви прави дизайнер, както закупуването на четки не ви прави художник. Колкото и банално да звучи, започнете с основните неща:

  • Първо се научете да рисувате

Не е нужно да седите в стая и да рисувате момиче от натура. Дори не трябва да рисувате нещо забележително, просто трябва да се научите да скицирате.

  • Запознайте се с теорията на графичния дизайн

Научете повече за цветовете, типографията и чертането с мрежа.

  • Изучавайте UX

Разбира се, има много книги на тази тема, можете да започнете с по-простички и достъпни, които веднага ще ви дадат необходимите знания.

  • Научете се да критикувате работата си

Това е херкулесовата пета на много дизайнери. Бъдете готови, че голяма част от вашата работа ще се налага да се преработи, колкото по-бързо го разберете, толкова по-бързо качеството на вашата работа ще се увеличи.

Нека някой друг да оценява работата ви. Познати дизайнери или дори други хора, недизайнери. Така ще сте наясно също и дали са разбрали идеята ви.

Стъпка 2 – Изучете Photoshop и Illustrator

Photoshop and IllustratorУррааа! И ето стигнахме до програмите. Съветвам да започнете с Adobe Illustrator и след това плавно да преминете към Adobe Photoshop. С първия ще се научите да правите лога и иконки. Отделяйте поне няколко часа време за обучение по програмите и ще се изненадате колко бързо се разучават.

На този етап изниква и въпросът дали да учите HTML/CSS. Това зависи от заданията и проектите, които искате да получите. Във всеки случай ще получите плюс за тези умения. А и тези знания ще ви помогнат в общуването с уеб-разработчици.

Стъпка 3 – Създайте портфолио

създайте портфолиоКакто вече сте разбрали, не е нужно да получавате специално образование, но портфолиото е задължително.

Как да го създадете, ако не сте имали реални клиенти или сте в самото начало? Много добра новина, това не е необходимо!

Помислете за свои проекти. А ето и няколко идеи:

  • Дизайн на снимки върху тениски.
  • Намерете уеб сайт в мрежата и му направете редизайн.
  • Предложете, ако сте съвсем в началото, безплатна направа на лого или фирмена идентичност, които да включите като портфолио.

Не включвайте в портфолиото всичко, което сте направили, не забравяйте, тук трябва да се покаже най-доброто. Колкото и странно да звучи: крадете, крадете и крадете. Когато се учите да свирите на инструмент, нима веднага свирите собствено произведение? Впоследствие развивате свой стил и идентичност.

Стъпка 4 – Получете работа като дизайнер

Ходете на разнообразни семинари, уоркшопове, стартъпи за дизайнери. Там има хора с много повече опит от вас. Ще обмените знания, ще научите нещо ново, ще се научите да работите с предприемачи, което ще ви направи по-гъвкави!

И в заключение, дори когато започнете да получавате проекти, не спирайте да се обучавате и следите промените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *