спазване на крайния срок

8 съвета как винаги да спазвате крайния срок

Може безкрайно дълго да обвинявате обстоятелствата и други хора, че сте изпуснали крайния срок. Но може би и вие имате вина за случващото се. Ето няколко наистина полезни съвети, които ще ви помагат в спазването на сроковете.

1. Използвайте онлайн услуги за планиране

Като Asana, например. Имате нужда от услуга, която ви позволява не просто да направите списък на задачите, но и да зададете дедлайн за определеното задание. По този начин, ако твърде дълго започнете да отлагате и не изпълните работата си в срок, услугата ще ви „погне“, изпращайки ви всеки ден имейл за просрочен проект, което само по себе си ще ви накара да действате. Разбира се, можете да изхитрите програмата и да отметнете „изпълнено“, но така правите единствено лоша услуга на себе си.

2. Направете няколко плана за действие

Животът ни прави неочаквани изненади и понякога те далеч не са най-приятните. Така че винаги мислете за алтернативни методи за изпълнение на задачите си. По-добре да вземете мерки предварително, отколкото после да си скубете косите, ако нещо се случи.

3. Отстранете всички разсейващи фактори

Разбира се, това е банален съвет. Но почти никой не го спазва. Колко пъти ви се е случвалио да ви разсейват ремонта на съседите / деца / баба / приятели / чат разговори / телефони /бла, бла, бла? Ако нещо ви пречи да работите нормално – отървете се от него. Изключете телефона, отидете да работите в коуоркинг център или на спокойно място, купете си тапи за уши или работете с добре изолиращи слушалки. Предупредете всички в дома, че все едно ви няма. И ако всичко това е недостатъчно, най-вероятно основният фактор, който ви пречи, е вашият мързел.

4. Не си давайте повече време, отколкото всъщност ви е нужно

Ако си дадете два пъти повече време за нещо, което можете да направите за един час, то ще изгубите за него цели два часа. Знаейки, че имаме много време, ние си позволяваме да се отпуснем и  забавим темпото на работа. По този начин разтягаме процеса и е вероятно да го направим и за три часа или съвсем да изпуснем срока.

5. Правете най-трудното, сложното в самото начало

Ако имате голям проект, опитайте да изпълните най-неприятни и сложни задачи в първата седмица на работа над него. Този подход дава възможност да изпитате по-малко стрес, отколкото стандартният метод за равномерно разпределение на задачите.

6. Установете собствен краен срок

Ако по даден проект е, да кажем, даден два месеца срок – поставете си само наполовина. Разбира се, клиентът не е задължително да знае това, тази техника е насочена единствено към вашата производителност. Завършвайки го по-рано, вие ще имате допълнителното време, което ще позволи трезва оценка на вашата работа.

7. Уверете се, че имате всичко, което ви е необходимо

Липсата на информация от клиент или недостиг на някакви ресурси, може значително да намали вашата производителност.

8. Позволете си почивка

позволете си почивка

И сигурно си мислите: „Как пък не!“. Цялата статия говорихме, че трябва да се вземем в ръце и работим усърдно, а сега говорим за почивка. Същността е в това, че при преумора само още повече ще се забавите. Така че – добре се наспивайте, поддържайте се в добра физическа форма и състояние на духа. Правете също така и кратки почивки за освежаване на ума. Понякога от преработване нашият мозък просто отказва да работи продуктивно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *