Графичният дизайн

Как да станете…

Графичният дизайн е навсякъде около нас. Това са и уеб дизайнът, и рекламата, и опаковките, и интерфейсът на приложенията, както и фирмената идентичност. Можете да станете част от всичко това, ако изберете професията графичен дизайнер. Но как да стане това? Нека да разгледаме по пунктове.

Поставете основа

Основи на графичния дизайн В графичният дизайн има няколко области. Спрете се на тази, която ви е най-интересна: уеб дизайн, телевизия, печат, анимация и така нататък. Основите в различните области на графичния дизайн по принцип са идентични, но има такива детайли като цветовото оформяне, които са разнородни за всяка от областите. Да усвоите всичко и веднага няма да се получи, ето защо се спрете на нещо конкретно.

 

Изберете инструменти за работа

Adobe CCТук става въпрос за графични формати. Много често на този етап възникват най-много трудности. Най-широко разпространени програми за графични дизайнери са Adobe Photoshop, Adobe InDesign и Adobe Illustrator. Разучаването на програмите не е трудно, но те имат маса допълнителни функции. За да се научите да владеете всички допълнения до съвършенство, ще ви е необходимо доста време и опит.

 

Запишете се на курсове

На курса ще ви дадат не само основите на професията, а и основите за работа с графични редактори. На курсовете можете да се научите да мислите като дизайнер и да откриете своята дизайнерска среда.

 Намерете своя стил и източник на вдъхновение

Ако ви харесва нещо нетрадиционно, определени големи или малки шрифтове и цветове, то тогава вие като бъдещ дизайнер трябва да се движите именно в тази посока. Можете да изберете и други направления, например, спокойни тонове и форми. Важно е да определите своя стил. В края на краищата, великите художници винаги се познават по стила. Графичният дизайнер, също като един художник, по-късно също се разпознава по стила си.

 

Учете се от професионалистите

Професионален дизайн може да се учи навсякъде, където искате. Не зацикляйте само на класиката. Не се концентрирайте само над уеб дизайн, лого или визитки. Отидете, например, в магазин за играчки. Обърнете внимание на дизайна на опаковките и етикетите, ще почерпите ценни идеи.

 

Научете се да работите с шрифтовете

Работа с шрифтовеДизайнерът трябва да борави умело с шрифтовете. По-късно с помощта на шрифта и други техники, вие ще можете да разкажете за своя стил, по който ще ви разпознават.

 

Създайте си касичка за дизайнерски идеи

Всичко, което ви вдъхновява или вдъхва доверие, събирайте в касичка и периодично преглеждайте. Това може да бъде всичко, което ви е нужно. И нали е ясно, че не е задължително в истинския смисъл на думата да слагате всички неща в касичка. Можете просто да създадете папка на вашия компютър и да я попълвате със снимки на онези неща, които са ви се сторили интересни. Същото се отнася и за онези дизайни, които не са ви харесали.

 

Направете си портфолио

И последното нещо, за което трябва да помисли опитният дизайнер, това е портфолиото. Имате вече натрупани достатъчно добри проекти, които сте завършили. С помощта на портфолиото ще можете да сравнявате своите настоящи и предишни проекти. Ще бъдете по-самокритични. Не се страхувайте да покажете своето портфолио на професионалистите. Дори те да ви засипят с критика, ще можете да се научите от грешките си. Нека по-добре да ви критикуват колеги, отколкото клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *