графичен дизайнер

10 съвета как да станете по-добър графичен дизайнер

Професията графичен дизайнер предполага постоянен стремеж към съвършенство. Без развитие и професионално израстване постиженията ви ще се ограничат до ниво обикновен изпълнител. Но нима не иска всеки дизайнер да получи признание и да има свой почерк? Подбрал съм ефективни съвети чрез които един графичен дизайнер ще постигне професионално развитие и уважение, както от колеги, така и от клиенти. Това положително ще се отрази не само на самочувствието за вашия професионализъм, но и на финансовата страна на въпроса.

 Винаги съставяйте проектно задание

Често дизайнерите го пренебрегват. Но напразно, защото проектното задание позволява да видите всички детайли на предстоящата работа изцяло и правилно да си направите график. Ако всичко държите само в главата си, неизбежно е да ви се изплъзне нещо и да не можете да се споразумеете за всички елементи с клиента.

 Не изпускайте сроковете

Дори и най-добрият дизайнер, ако постоянно нарушава срокове, бързо се заменя с друг, не толкова добър, но работещ стабилно и по график. Тук няма нищо изненадващо, тъй като клиентът иска да планира времето си. Дизайнери, пренебрегващи крайните срокове, бързо придобиват лоша репутация, която след това не е толкова лесно да се изчисти.

 Избягвайте при големи проекти да работите без договор

Нормална практика е да се работи без договор, особено ако дизайнерът е фрийлансър. Не пренебрегвайте тази страна на работата си, особено ако сте на свободна практика. За съставяне на договор ще изразходите значително по-малко усилия, време и нерви, отколкото ако изпаднете в ситуация на конфликт с клиента. Освен това, така ще можете да се предпазите от любителите на „безплатния“ дизайн. Разпишете всички задачи, които приемате да изпълните и цената. Предвидете и стойността на работата по внасяне на промени в дизайна и след това можете да се отдадете на чисто творчество.

 Разширявайте хоризонтите си

Това не само ще ви направи интересна личност, но и ще позволи да мислите „извън рамките“. Което, от своя страна, води до творчески идеи и решения. Изследвайте различните култури, религии, история на изкуството и архитектура, фолклор.

 Задълбочавайте се в задачата

Винаги се старайте да изследвате проекта, върху който работите и да получите цялата информация за него и за всичко, което е свързано с него. Дълбокото разбиране често диктува гениални и семпли дизайнерски решения.

 Започвайте проекта с концепцията

Когато започвате да работите над нов проект, не бързайте веднага да отворите графичния редактор. Първо определете концепцията и я съгласувайте с клиента си. Това ще ви спести много усилия и нерви.

 Следете най-новите тенденции

Това се отнася непосредствено, както за графичния дизайн, така и за специализирания софтуер. Често модните тенденции са продиктувани от новите възможности на графичните редактори и обратното.

 Не забравяйте емоциите

Емоциите работят като риболовна кукичка, на която се „прилепва“ аудиторията. Опитайте се да уловите нужната емоция и я засилете с помощта на дизайна.

 Колкото по-опростено, толкова по-добре!

Това правило се отнася, както за самия дизайн, така и за съпътстващата го работа. Всичко, което правите, трябва да е понятно за целевата аудитория без допълнителни разяснения. Хората едва ли ще положат усилия, за да разбират вашето послание. Сигурно сте чували израза, че най-добрият дизайн е този, който не се вижда? Това наистина е така! Същото може да се каже и за комуникацията с клиентите: колкото по-ясни и лаконичи сте, толкова по-вероятно е правилно да ви разберат. Не забравяйте това!

 Бъдете организирани

Без значение колко много се говори за предимствата на творческия хаос практиката показва, че редът винаги печели. Почистете работното си място, поставете го в ред, изчистете главата си от ненужни тревоги и мисли. Това ще ви позволи да се съсредоточите, да задействате целия си потенциал и да получите наистина впечатляващи резултати.

Ако можете да добавите полезни съвети как се става успешен дизайнер, не се колебайте да ги напишете в коментарите.

2 Responses to Как да станете по-добър графичен дизайнер
  1. Интересна статия. Съгласен съм с мнението на автора, че всеки дизайнер трябва да се развива и да бъде в „крак“ с тенденциите.

    • Арам Агопян 06.07.2016 в 22:23 Отговор

      Благодаря, за мнението! Не само с дизайна, а с всичко е така. Човек ако не се развива, в един момент няма да може да работи.


[top]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *