Как мениджърът да бъде лидер

Как мениджърът да бъде лидер, а не господар

Как мениджърът трябва да се разпорежда със своята власт, за да бъде лидер, а не господар? От какви качества зависи способността да води екипа след себе си?

Лидер и мениджър – тези понятия често се обединяват, но в действителност те са различни неща и не са зависими едно от друго. Лидерът може да бъде мениджър, мениджърът може да бъде лидер, но това съвпадение се случва далеч не винаги. И ако повечето мениджъри по принцип не могат да действат без да имат власт, то лидерът и без да има власт се справя ефективно.

Какъв трябва да бъде лидерът?

Ако вие се стремите да създадете в екипа усещането за водач, лидер или ако просто искате хората да ви следват с някаква цел – важно е да демонстрирате на околните своята енергия и мотивация. Лидерът трябва да изглежда привлекателно, трябва да бъде уверен в себе си, иначе никой няма да тръгне след него, да го последва. Освен това, един лидер трябва да участва и да е въвлечен в работата по-силно от своите подчинени. Той трябва да заразява останалите със своя „пламък в очите“, да увлича след себе си, да показва своята мотивираност.

създаването на лидери

И не на последно място „лидерът на лидерите“ трябва много добре да разбира човешкия характер. Има два стремежа, които правят от човека лидер:

  • това е стремежът към търсене на новото;
  • и нуждата да защитят своите, да се грижат за околните.

Услугата

Удовлетворение на тези стремежи формира и „услугата“, която лидерът оказва на екипа, неговите услуги. При това изключително рядко се случва така, че тези двата стремежа у човека да са изразени еднакво – като цяло единият стремеж е доста по-силен от другия.

При създаването на лидери, трябва да се отчита, че от работници и служители с по-голям стремеж към търсене се получават прекрасни product owner (откриватели и разработчици на авторски и собствени продукти). А хората с изразена защитна позиция към своите стават отлични scrum master – човек, който обединява екипа и го кара да действа самостоятелно, да се самоорганизира. Именно в правилното разпределяне на ролите и задачите е и основната задача на лидера без власт.  Вие ще трябва да споделяте своята власт с хората, които с нейна помощ ще могат да решат поставените задачи. И тогава екипът ще прогресира.

При това, когато лидерът споделя своята вътрешна сила, той не толкова я предава, колкото я събужда в другите или позволява тя да се прояви и в тях. При това неговата собствена сила не намалява, а напротив увеличава се. Хората са готови да го последват, защото силата и способността да бъде лидер – това е по-ценно от пари и длъжност. Именно от това се получават резултати и е нещото, което е невъзможно да се отнеме на един човек.

лидер-господар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *