Лидер на творчески екип

Как да станете лидер на творчески екип

Работата на лидер на творчески екип е различна от работата на служителите, така че новоизлюпените мениджъри често допускат типични грешки. Ето как да се избегнат.

Задачите на ръководителя (мениджъра)

задачи

Основната грешка на новите мениджъри – да изпълняват задълженията на подчинените, вместо да ги управляват. Това не дава възможност на служителите да поемат инициативата при решаването на нови задачи, без които е невъзможен растеж. Разбира се, ръководителят има повече професионални умения, така че с работата той ще се справи по-добре – това е хубаво в краткосрочен план, но ако погледнем в по-дългосрочен, тази стратегия е погрешна. Ако хората не растат и не решават сложни задачи, работата спира да ги вдъхновява, те губят мотивация и мислят за нова работа.

Изход от тази ситуация е баланс на ограниченията и свободата. Да се спазва този баланс може чрез формиране на принципи на работа и създаване на екипа на пълна свобода, но в рамките на тези насоки, принципи.

Ето четири въпроса, които помагат да се сформират тези принципи:

 • Какво поведение на служителите вие приветствате, независимо от последствията?
 • Как трябва да се държат служителите по време на работа по проекта?
 • Как определяте приоритетите?
 • Как отличавате добрата работа от лошата?

Някои креативни хора вярват, че им е нужна пълна свобода и всички ограничения влияят отрицателно върху крайния резултат.

Атмосфера на доверие

доверие

Когато хората вярват на ръководителя, мениджъра, на тях им е по-лесно да се съсредоточат върху работата. Но е трудно да се запази обективността, ако вашите отношения не са ограничени до офиса. В това е и сложността – ако служителите се съмняват във вашата обективност, то ще пострада доверието, а доверието е обвързано с всичко: ръководителят определя курса, а екипът отдава време, енергия и емоции. Ако няма доверие в мениджъра, то екипът трудно ще намери мотивация да се отпусне.

Доверието е непостоянна величина и трябва да се поддържа. Освен това, доверието лесно се губи – достатъчна е една неуспешна постъпка. То напомня репутация. За да се избегне загуба на доверие, към всяко решение и взаимодействие с подчинените трябва да има възможности да им се повлияе.

Новият ръководител на творчески екип, трябва да поддържа известна дистанция с подчинените и да опитва да бъде обективен:

 • Не търсете одобрение на своите решения;
 • Не смекчавайте позицията си, за да се харесате;
 • Не сплетничете за други служители;
 • Споделяйте с подчинените си мисли, но не се обръщайте към тях като към психотерапевт.

Един успешен творчески екип се гради на две неща: предизвикателства и стабилност. Предизвикателствата мотивират хората да се заемат с по-сложни задачи и да се развиват. Стабилността се основава на доверие и дава възможност да се съсредоточим върху работата, а не върху вътрешни интриги.

Творческа личност

творческа личност

Мнозина смятат, че творческите хора (в това число графичните дизайнери) или са самовлюбени, или комплексирани. Съгласете се, в това твърдение има известна доза истина. Но може да се погледне на това под друг ъгъл. Подобно поведение може да е шаблонна реакция на нежелани процеси в екипа, компанията и показател за това, че подчинените не са съгласни с работната среда.

Може би някои креативни хора изглеждат и са трудни за общуване, тъй като техните умения многократно са били подлагани на съмнение от човек, който ги е погледнал за по-малко от десет секунди преди да ги изпрати на боклука.

Ето защо правилното ръководство, мениджмънт помага да се разкрие потенциала на творческите служители, които не само ще се грижат за компанията, но и ще започнат да получават удоволствие от работата, не само ще дават прилични резултати, но и ще подобрят настроението вътре в екипа.

One Response to Лидер на творчески екип
 1. Както обикновено, Арам е проницателен и точен, има поглед върху бизнеса.
  поздравления!
  Сергей


[top]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *