Мениджърът на проекта

Защо мениджърът на проекта не може да бъде перфекционист

Ако при деловата среща по бъдещ проект мениджърът започне да ви разказва за своя перфекционизъм, смело го дръжте надалеч. Той или лъже, или не знае какво е „перфекционизъм“, или ще доведе вашият проект до под кривата круша. Нито един от вариантите не е идеален, нали?

делова среща

Нека ви обясня защо перфекционист и мениджър (ръководител на проект) са противоположности

Перфекционистът търси идеалното решение на проблема. А същността на мениджмънта е търсене на решения в рамките на наличните ресурси.

търсене на компромиси

Основната задача на мениджъра е търсене на компромиси между идеален начин и наличните средства за постигане на целта. Ресурсите винаги не стигат, това е основен постулат на управлението, така че компромисите са неизбежно опростяване и влошаване. Но намирането на компромиси между желания и възможности е всъщност мениджмънт.

Мениджърът ще ползва наличния ресурс, например да изпрати документи по пощата, написани на обикновена хартия, за да влезе в сроковете и липсата на фирмена бланка няма да го спре. Перфекционистът в тази ситуация ще отсече „Не може без бланка с фирмен знак, тогава по-добре изобщо никакви писма да не пиша, за да не се излагам“.

Но целта на мениджъра не е само естетиката. Той трябва да завърши проекта в рамките на наличния бюджет до определен краен срок и след това да излезе на желаните бизнес резултати.

Ако има кратки срокове, малко хора, малко пари – означава, че трябва съзнателно да се отреже от нещо.

Тогава мениджърът се налага да опростява, да отлага, да отказва средства или в крайна сметка да избяга от идеала. Това е нещо, което перфекционистът няма никога да направи. За него щом някоя от дейностите или функциите не е организирана оптимално, то и целият проект пропада.

Да, мениджърът ще се бори за идеалното спазване на сроковете, но ако времето лети и се изнизва безмилостно, той трябва да бъде готов да намери решение, а не да си направи харакири.

спазване на срокове

Да, мениджър може да изгради идеалните схеми за управление, но на практика това във всеки случай е търсене на компромис между чудесната идея, ресурсите за нейното изпълнение и реалното поведение на хората.

И така, още веднъж.

Мениджър, който се опитва да направи всичко перфектно, няма да се справи с проекта

С никой сериозен проект по принцип няма да се справи. Имате нужда от човек, който е в състояние да постигне поставената цел, с умело ръководене (жонглиране) на тези ресурси, които ще му отделите или с които разполага. Умеещ да намира компромиси и да взема не винаги само естетически решения. Ето тези способности у него търсете и разпознавайте.

А на „перфектни“ не се хващайте. При управлението (мениджмънта) няма нищо идеално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *