Навици на успешния мениджър

Организация на времето

Времето е най-скъпото, което имаме. И успешните хора добре знаят това. Всяка минута те изразходват ползотворно. Стават рано, проверяват пощата си, четат доклади, информират се, разглеждат бизнес-документи. Освен планиране, рано сутрин вечно заетите успешни хора общуват със семейството си. Вечер този лукс обикновено не е достъпен, предвид работни срещи и вечеря с бизнес партньори.

Записвай идеите си

записвай идеите си

Сутрин е най-доброто време за планиране. Набелязване на целите за деня, срещи с екипа и бизнес партньори. За творчески или особено оригинални идеи направете специален бележник.

Успешните хора спортуват!

Разбира се, не само, за да запазят форма. Всички знаят, че при физически натоварвания в организма се изработват ендорфини, но спортът и възпитава волята за победа и калява духа. Физическата енергия осигурява и бърза мисъл.

Закусвай правилно

Правилната закуска е необходим за нашия мозък, който при липса на умствени натоварвания изгаря до 500 калории на ден, а при психическо напрежение, два пъти повече. За да е главата в ред – наблягай на въглехидрати.

Поставяй си цели

поставяй си цели

За да се постигне желаната цел трябва да е в съответствие със SMART-принципа. S означава Specific, т.е. целта трябва да бъде конкретна. M – Measurable – измерима. Как ще се измери целта? В левове, барели? А – Achievable – очевидно е, че целта трябва да бъде постижима. Запознанство с магически розов еднорог по пътя към офиса е трудно да се нарече постижима цел. R – Realistik – реалистична, прагматична. Твоята цел да бъде реалистична, фокусирана не върху процеса, а върху конкретен резултат. T – Time bound – ограничена във времето. Или да има краен срок, след който ще се определи като неизпълнена.

Не се разпилявай

Каквото и да пише в HR изискванията към кандидатите, то успешните хора, макар и да могат да изпълняват няколко задачи едновременно, предпочитат да действат step by step. Работа в условия на мултизадачност води до това, че нито едно от нещата няма да бъде изпълнено качествено и в срок.

Бъди асертивен

Асертивност – забележителна способност на човека да не зависи от външни влияния и оценки, способност учтиво да настоява на своето, без да си печели врагове. Съветите на околните понякога са много полезни, но решението винаги трябва да вземе от един, и не само да се вземе, но и да носи отговорност за него. Успешните хора не се ослушват за мнението на тълпата и правят това, което наистина смятат за нужно. Имай собствена гледна точка, бъди самостоятелен в решенията, независимо от обстоятелствата, и успехът ще дойде.

Подражавай на Дисни

Уолт Дисни е бил сигурен, че във всеки от нас живее прекрасна троица: Мечтател, Реалист и Критик. И за да постигнем успех, те трябва по всякакъв начин да си помагат един на друг. Мечтателят дава идеята, Реалистът я оценява и Критикът открива слабите места.

Мисли позитивно

мисли позитивно

Казват, че успех постигат не оптимистите и не песимистите, а реалистите. Да се мисли положително, разбира се, е необходимо. Основната идея на позитивната психология е да се мисли за доброто. Трудно е, но ако искате да постигнете успех, това е просто необходимо, защото мислите са материални. Бъдете ведър, усмихвайте се и ще видите как това влияе и върху останалите.

Намери отдушник на стреса

Хоби! Цялото време трябва да се отделя на работата, за да е успехът неизбежен. И е така, и не е! Трябва да отделяте нужното време за вас самите, лични занимания и почивка от стреса.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *