Научете се да мислите визуално

Научете се да мислите визуално

Мислите трябва да се записват, а още по-добре да се обрисуват. Що за глупост, вероятно ще си помислите и ще сте прави отчасти. Но не затваряйте този раздел от браузъра, отправяйки се в търсене на вдъхновение от снимки на сладки котета само защото не умеете да рисувате.

За да визуализирате мислите си НЕ трябва да УМЕЕТЕ да РИСУВАТЕ. Как така ли? Нека ви разкажа.

Често сме свикнали да изразяваме своите мисли и идеи с помощта на думи. Нашите бележници са изписани с километри неразбираем почерк, повече приличащ на кардиограма, която след няколко дни дори самите ние не разбираме. И работата не е само в липсата на внимание в уроците по краснопис в началното училище, колкото в сухотата и сбитостта на записаната информация, което за един творец не е добре.

По-горе казах, че е по-добре да рисувате, отколкото да водите записки на мислите си. Но идеалният вариант ще бъде прилагане на тези две техники едновременно, създавайки нещо като скица.

Скиците са разнообразни визуални бележки, състоящи се от ръкописен текст, рисунки, схеми и изобразителни елементи, като например стрелки, рамки, типография и линии. Тяхната основна цел е да изразят идеята.

Ето защо създаването на визуални бележки е по силите на абсолютно всеки човек, независимо от неговите художествени умения. Използвайки тази техника, вие ще можете да видите пред себе си цялата картина, изразявайки мислите си с помощта на рисунки и текст едновременно. Цялостен визуален подход, чрез който задействаме едновременно ума и тялото, помага по-добре да се възприеме идеята, трансформирайки я в скица. По този начин информацията се запомня много по-лесно, освен това се развива въображението.

Допълнителните бонуси за творческия потенциал са просто огромни. Активира се вербалното и визуало мислене (теорията за двойното кодиране на информацията, според която мозъкът обработва информация по два канала). При активност на тези два режима мозъкът създава уникални асоциации между думи и образи, които в крайна сметка помагат в процеса на генериране на нови идеи.

Защо работи?

Ние наистина по-лесно и продуктивно възприемаме информацията чрез визуални образи. Без да навлизаме в психологията и физиологията, просто сравнете една инфографика с обикновен текст. Резултатът е очевиден – в първият случай скоростта и дълбочината на възприятие на информацията е в пъти по-висока. Още един плюс за визуализацията е емоционалния цвят на текста. Принципът е съвсем същия, както и добавянето на емотикони при писане с приятели.визуалното мислене

Къде е приложимо визуалното мислене?

Освен в бележника ви, където си драскате и никой не вижда, създаването на подобни скици е полезно за хората с творческа работа. Нагледно могат да се изразят идеите чрез нахвърляне за секунди буквално. Пред вас може да се окаже потенциален клиент, който със сигурност ще оцени уменията ви и способността да изразявате идеите директно в процеса на договаряне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *