Нашите планове

Защо понякога нашите планове остават само на хартия

Всеки от нас мечтае и се стреми към нещо, но не винаги успяваме да реализираме целите и мечтите си. Това е може би учудващо, тъй като в света има толкова много възможности, книги за постигане на целите, вдъхновяващи примери на хора и т.н. Вижте какво пречи и ни държи на старта, въпреки силното желание да вървим напред.

ДЕЙСТВИЯ: правите ли разлика между решимост и решение?

действия

Какво е общото между решимост и решение? Те и двете са отражение на вашата нужда от нещо, например, да станете рано на следващата сутрин.

Каква е разликата между тях? За действията едната решимост не е достатъчна – трябва да се вземе решение. Ясно, отчетливо, непоколебимо. Тънка лексикална граница, но рязък резултат в живота. кафеИскате да пиете сутрин кафе, но това не означава, че наистина ще пиете. Може да се надявате някой друг да ви донесе, направи и да си седите и да чакате. Но има риск да останете без кафе. А може да отидете и сами да си направите, купите.

Така че, за да има резултат от желанието ви, трябва да поддържате решението си и огъня в него.

В този случай ще е от полза принципът „04:30 ч. сутрин“. За него пише маратонецът Травис Мейси. Принципът може да се формулира така: „Ако нямате избор, всичко става възможно“. Казано по-простичко, необходимо е предварително да се изключи всяка възможност за отстъпление. В 04:30 сутринта може да настъпят всякакви екстрени ситуации, когато се налага вземане на важно решение, което не търпи забавяне.

МИСЛИ: за какво мислите?

Ако веднъж сте си мечтали да работите в компанията на своите мечти или да реализирате значим проект, но повече не сте се връщали на тази мисъл, тя така и ще си остане мечта. Ако не ѝ позволите така лесно да си тръгне и отворите очите си за възможностите – например, да отидете на уеб сайта на компанията, да поговорите за интересите си в областта с колеги, и всеки ден, поне за кратко, да мислите за това – шансовете значително ще се увеличат, дори ако към момента те клонят към нула.

ОТНОШЕНИЕ: как перфекционизмът пречи на вашите цели?

отношение

Ако желаете да реализирате желанията си, не мислете за идеалната стъпка. Изхвърлете всички представи за съвършенство. Да, съвършенството е субективно понятие. В реалният свят не съществуват идеални неща: в природата всичко започва от малкото и постоянно се развива, от семето до голямо дърво. Според японската техника кайдзен животът се състои от непрекъснато усъвършенстване чрез малки стъпки.

Често се съпротивляваме на промяната, когато предстоящото ни изглежда твърде сложно. Психолозите често казват, че зоната на комфорт трябва не да се напуска, а да се разширява. Постепенно, стъпка по стъпка, за да не се случи непреодолимо съпротивление. С малки стъпки към големи промени.

ЕНЕРГИЯ: стигат ли ви силите да покорявате върхове?

енергия

Дори ако вашата решимост вече успешно е подплатена със солидни решения, но енергия, за да ги реализирате, не ви достига, нивото на мотивация с течение на времето пада, то не бързайте да обвинявате себе си в липса на воля.

Дори и при най-устойчивите и постоянни хора силите рано или късно свършват. Това се потвърждава от добре известен експеримент. На две групи студенти дават за решаване задача, но само на едната група преди това е разрешено да похапне десерти, а на другата е позволено да ядат само зеленчуци. Лесно ще се досетите защо втората група, която вече е преминала силата на волята, се е справила със задачата по-зле, отколкото първата, чиято воля нищо не ограничавало. А кои са вашите ограничения?

Сканиране на пробойните

Вземането на решения изисква много усилия, енергия, внимание и действия за реализацията им. За да бъдете ефективни, трябва да разберете какво отнема силите ви.

Сред възможните причини и начини за тяхното отстраняване:
  1. Умора – компенсира се от добра почивка и внимание към здравето.
  2. Поддаване на емоции – трябва първо да се избавите от тревожната ситуация.
  3. Разконцентрираност – компенсира се от повишаване на концентрацията и внимание.
  4. Желанието за изпълнение на няколко неща едновременно – разбийте работния процес на равни интервали с почивки.
  5. Ниска степен на мотивация – възнаграждението, обещано в далечното бъдеще, трябва да приближите във времето или постепенно да възнаграждавате себе си в процеса на изпълнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *