Опаковката като ефективна реклама

Опаковката като ефективна реклама

Основното предназначение на рекламата е да продаде продукта. При това така да го направи, че потребителят да смята, че това е негов съзнателен и личен избор. Методи и техники за постигане на тази цел съществуват не малко, както и множество книги.

Но наред с рекламите съществуват и други инструменти за влияние върху взетите от потребителя решения. В тази статия ще разгледам един от тях, а именно – опаковката.

Опаковката е най-добрата реклама на продукта още в начален етап.

Защото, отначало се разработва опаковката, а вече след това рекламата. И, ако специалистите нещо не са доработили в дизайна на опаковката на продукта, то след това няма как от раз рекламата да свърши цялата работа.

Социолозите в рекламата отдават голяма роля на емоциите на човека (потребителя). Именно емоциите вземат решение в избора на продукт и формират доверието към него. Затова опаковката е естетическото възприятие на продукта. Ако потребителят не я харесва, то с нея е почти невъзможно да се работи, тъй като доверието към продукта е загубено. Защото емоциите реагират на външни стимули много по-бързо, отколкото времето човек да осъзнае, че е раздразнен.

Опаковката на продукта е елемент от това какво първо впечатление ще се създаде в целевата аудитория.

Опаковката трябва да „говори“, тоест да се използва като средство за комуникация с потребителите.дизайн на опаковката

  • Всеки продукт се нуждае от дизайн на опаковката, който ще му даде допълнително конкурентно предимство – ярко да се отличава.
  • Повторението и еднообразието са смъртни врагове на опаковката.
  • Оригиналност, новост, функционалност – това са качествата, които трябва да притежава съвременната опаковка.

Практиката показва, че икономията на етап дизайн на опаковката може да доведе до това, че компанията да произвежда продукт, който е напълно невъзможно да се продава.

При разработка дизайна на опаковката е важно да се съблюдава не само фирмения стил, но и маниера на фирмата да се „държи“ на пазара. С развитието на технологиите за производство на продукта, се появяват и нови видове опаковки.

Този вид реклама, чрез опаковката, е най-ефективен, тъй като купувачът може да я види на мястото на продажбата точно в този момент, когато взема окончателното решение за покупка на дадена стока. Обхватът на въздействие на такава реклама върху купувача е значително по-широк.

Към днешна дата почти всяка стока е опакована и купувачът, влизайки в магазина, първо се среща с опаковката. Така че, освен разпространеността, опаковката има и друго основно предимство – достъпност. Тя винаги се намира точно на това място и в този момент, когато купувачът идва в магазина с цел закупуване на необходимата стока.

Но щом влиянието на опаковка е толкова голямо, то, разбира се, да я изпускаме от внимание, просто не бива. Всяка стока ще привлече към себе си внимание, когато е оригинално опакована. Разработката на уникални опаковки позволява да се спечели сърцето на измъчения от реклами потребител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *