Опаковката

Опаковката: дизайнерски тенденции

В областта на дизайна на опаковката най-голямо признание получават проекти, които олицетворяват имиджа на марката и напълно отговарят на изискванията на целевата си аудитория. Най-добрата опаковка е проект, който на базата на модели от миналото е успял да събере в себе си спецификата на новите разработки и да убеди потребителя в това, че креативността и смелостта са успеха на бъдещето. Опаковката като част от рекламния дизайн може да се счита за най-функционалния и многостранен носител на корпоративна идентичност. Тя изпълнява редица важни функции:транспортни кутии

  • Защитна
  • Транспортна
  • Екологична
  • Информационна
  • Идентификационна
  • Рекламна.

Тези функции в своята съвкупност позволяват да се въздейства едновременно на двете сфери на съзнание на потребителите: рационална и емоционална. Днес дизайнът на опаковката е достигнал в развитието си великанско разнообразие на форми и дизайнерски решения. Ще разгледам накратко някои направления в дизайна на съвременната опаковка.

Опаковка с история

Днес се доверяваме на все по-малко неща, в това число все по-малко и на рекламата. Производителите, опитвайки се да повишат доверието на потребителите към продукта, поставят директно върху опаковката легендата на марката. Освен това, хората са склонни да запомнят истории и впоследствие да ги съотнасят към търговската марка. Важно: така се постига незабавно привличане вниманието на потребителя и се установява с него емоционален контакт. Например, опаковка на марка уиски, направена при спазването на хералдическите канони (*хералдика – наука за гербовете) от пръв поглед говори за благородния произход на марката и богатата ѝ история.

Опаковка тип „ръчно изработена“ (handmade)ръчно изработена опаковка

Тенденциите на съвременния дизайн все повече се насочват към простота и оригиналността. Ако преди няколко години сложните графики и изображения са били на мода, то днес законът „колкото по-просто, толкова по-креативно“ си казва своето. Производителите на скъпи и елитни марки оформят своите продукти в опаковка, която имитира ръчен труд. На първо място – на такъв продукт потребителят се доверява повече. Второ – продуктът става по-близък на клиента, тъй като създава илюзия за това, че е направен от човек, а не от машина. И на трето място – стилът „handmade” е уникален и неповторим.

Минимализъмминималистичен дизайн на опаковката

Простотата винаги е била на мода. С течение на времето се допълва от иновациите. Днес минималистичният стил се счита за признак на вкус и лукс. Определени ограничения в избора на цветове са призовани да подчертаят простотата и строгостта, а също рязко да се „отсее“ не целевата аудитория.

Попарт

Попартът използва смели, прости, ежедневни образи в комбинация с ярка, афишна палитра от цветове,  изтривайки границата между търговски проект и изобразително изкуство. Такъв стил на опаковане е характерен предимно за стоки за масово потребление, когато е необходимо да се подчертае техния нетрадиционен, смел, понякога бунтарски образ.

Но в крайна сметка, не се съмнявайте, ако ви харесва дизайна на дадена опаковка, то значи вече сте под влияние на корпоративната идентичност на марката. Ако искате да закупите стоката само заради дизайна – значи работата на графичния дизайнер си е струвала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *