23 окт. 2016
23 октомври 2016

пет термина

0 Comment
5 термина

5 термина, които трябва да знае всеки графичен дизайнер

Графичният дизайн, както и всяка друга професия, е пълен с жаргони и термини, които няма как да не познавате. В тази статия представих някои ключови термини, които сте длъжни да знаете и ще бъде полезна, както за начинаещи, така и за вече утвърдени професионалисти за освежаване на паметта.

Растерни и векторни изображения

  • Растерните изображения са съставени от хиляди пиксели, които определят цвета и формата на изображението. Снимките са растерни изображения. Photoshop е най-разпространения растерен редактор, позволяващ работа с цветовете и други опции на пиксела.

векторно лого

  • Векторните изображения се състоят от точки, всяка от които отговаря за координатите на X и Y. Тези точки се свързват, създавайки по пътя си форми, които можете да попълните с цвят. Тъй като изображенията се създават на базата на този принцип, то можете да променяте размера на векторите, както ви е удобно без да се страхувате от загуба на качеството. В последно време Adobe Illustrator напредна доста в развитието и векторната графика е станала удивително сложна. Можете да добавяте наклони, създаване на сложни форми и още много други, за да създадете детайлизирано векторно изображение. Тъй като векторите могат да се увеличават и намаляват колкото искате, те много често се използват в създаването на лого и друга графика, която трябва да бъде поставена на носители с различни размери.

CMYK и RGBRGB vs CMYK

Това са стандартните цветови режими за печат на списания, вестници, листовки, брошури и така нататък. CMYK се разшифрова като: Cyan (синьо), Magenta (червено), Yellow (жълто), Black (черно). Работейки във Photoshop или Illustrator, имате опция, позволяваща да изберете цветен режим CMYK, RGB (red/червен, green/зелен, blue/син) или други (но горните 2 режима са тези, които трябва да познавате добре).

DPI и PPI резолюция

Още един ключов термин, който обикновено се пренебрегва. Има два основни акронима, които се ползват, говорейки за разделителна способност: DPI и PPI.

  • DPI се използва в работата с графичен материал, който ще отиде за печат. Съкращението е от „Dots Per Inch“ (точки на инч) и неговата стойност съответства на броя на точките на инч печатни страници. Като цяло, колкото повече точки на инч, толкова по-добро е качеството на изображението. 300DPI е стандартът за печатни изображения.
  • PPI е съкращение от „Pixels Per Inch“ (пиксел на инч) и съответно означава брой пиксели на инч. Не забравяйте, че тази резолюция се отнася само за растерна графика, тъй като векторите не работят с пиксели.

Типография

Това е изкуството за организиране на текста и е фундамент в графичния дизайн. Всеки дизайнер трябва да разбира от типография, която прави текста красив, балансиран и приятен за четене.

Мрежите

Мрежата в графичния дизайн са известен брой пресичащи се вертикални и хоризонтални линии, предназначени за организиране и структуриране на съдържанието. Няма значение в коя програма работите, мрежата ще ви помогне правилно да съставите композицията и балансирате текста и изображенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *