Портфолио на дизайнера

Портфолио на дизайнера – как, какво, защо?

Защо е нужно портфолио на графичния дизайнер?

Често срещана практика е графичният дизайнер да покаже портфолио при делова среща с клиент или интервю за работа в допълнение към представянето си. Най-често се използват, както електронни, така и печатни версии, като последната се оставя на клиента или на потенциалния работодател. Няма значение с какво точно се занимавате: създаване на лого, дизайн на опаковки и кутии, външна реклама, фирмена идентичност или предпечат – портфолиото на дизайнера е неговото „must-have“. Как да създадете колекция от работи, която ще ви храни?

Какво да представите в портфолиото?

Какво да представите в портфолиотоЗа да се отговори правилно на въпроса как да се създаде портфолио на графичния дизайнер, трябва ясно да се формулира целта, която искате да постигнете. Възнамерявате да се занимавате с различни проекти? Перфектно! Правилното портфолио на дизайнера на свободна практика отразява всички аспекти на таланта и се отличава с максимално разнообразие. Стремите се да намерите постоянна работа? В този случай оформянето на портфолиото трябва да бъде съобразено с изискванията на конкретния потенциален работодател.

Как да съставите портфолио?

Изберете да покажете само тези свои проекти, работи, с които се гордеете. При това не забравяйте за разнообразието. Доброто портфолио на един графичен дизайнер не трябва да се състои само от еднотипни проекти. Вашата задача е да се покаже не само вашия професионализъм, но и творчески способности. За много клиенти едно креативно портфолио, макар и на дизайнер без опит, е предпочитано пред добре изпълнените, но шаблонни работи на опитния дизайнер.

Професионалното портфолио на дизайнера може да включва в себе си и скици, предложения, които не са получили крайно одобрение от клиента – често се случва предварителните варианти и предложения да говорят за вас като за специалист повече, отколкото крайният резултат. Затова при вземане на решение какво да включите в портфолиото, в максимална степен разчитайте на собствения си вкус. След като изберете определени свои работи, оставете ги няколко дни да „престоят“, и след това още веднъж преценете получилата се колекция на свежа глава.

Как да създадете портфолио

Как да създадете портфолио?

Как изглежда портфолиото на дизайнера? В идеалният случай колекцията от работи има минимум 15-20 проекта. Представените в нея примери трябва да бъдат логически структурирани по категории, форми (лого, корпоративна идентичност, уеб сайтове) или години. Най-сложните, запомнящи се, ярки и интересни проекти трябва да са на първо място.

Традиционното портфолио е изпипан, канонически правилно оформен pdf-файл. В същото време не се притеснявайте да използвате и по-оригинални решения за максимално ефектна презентация на заданията си. Портфолиото може да се публикува и на файлов хостинг (dropbox, google drive), на определени тематични сайтове и на собствения ви сайт.

Най-добрите портфолиа на графични дизайнери обикновено са тези, които са съставени по такъв начин, че потенциалните клиенти с интерес да искат да разгледат всички презентации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *