Предимства на векторната графика в дизайна

В днешната статия ще ви разкажа за предимствата при използването на векторна графика в дизайна и защо повечето дизайнери и клиенти предпочитат именно нея.

Лекота на творчеството

лекота на творчествотоЗа създаване на най-сложните рисунки се използват прости вектори. Най-често дизайнерите и илюстраторите създават векторни графики в програмите Adobe Illustrator и Corel Draw. Те дават широк простор за въплъщение на идеи и прилагане на творческия потенциал с помощта на набор от специфични инструменти за векторна графика.

Векторните изображения се мащабират добре

Мащабът на изображението може да променяте по свое усмотрение, това по никакъв начин няма да се отрази на неговото качество. Можете да намалите изображението до размера на буквата и да го увеличите до размера на билборд. Изображението ще остане ясно, цялостно. Детайлите по никакъв начин няма да се променят за разлика от растерните, които при увеличаване се разделят на квадрати-пиксели. Векторната графика е идеална за разработване на лога и други изображения, размерът на които често се променя.

Лесно редактиране

лесно редактиранеС всеки обект във векторната графика може да се работи отделно. Ако редактирате отделен обект, вие не трябва да преработвате цялото изображение.

Големи снимки, но не толкова тежки

големи снимкиФайловете с по-малък размер по-лесно се предават по електронна поща, а ако те са публикувани в мрежата, по-лесно ще е да изтеглите. Ето защо много от потребителите предпочитат векторна графика – кой иска да седи пред екрана на компютъра и да чака кога ще се зареди и отвори снимката.

Идеалният вариант за детайлни изображения и илюстрации

детайлни изображения и илюстрацииТъй като при векторната графика се използват линии, а не пиксели, с нейна помощ по-лесно се създават детайлни изображения. Векторен вариант е много по-подходящ за снимки с висока резолюция, ако се подготвяте за презентация или съставяне на техническо ръководство.

Векторната графика изглежда добре при печат

Векторните изображения се получават ясни и затова много по-добре изглеждат при отпечатване – суперкачествени изображения с ясни детайли.

Векторните изображения произвеждат приятно впечатление

Причината е в самата графика. Линиите изглеждат ясни, детайлите ясни, чисти цветове. Ето защо логата изглеждат страхотно без значение големи или малки. Опитайте се да промените размера на растерна графика и веднага ще разберете за какво говоря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *