преносимите джаджи в уеб дизайна

Как преносимите джаджи ще влияят на уеб дизайна?

Без съмнение новите технологии (като таблети, смартфони) ще променят представата за дизайна, но въпросът е как точно ще го направят. Ето 7 пункта, които касаят уеб дизайна на преносимите джаджи:

Отзивчив, адаптивен дизайн

Сигурно и вие на мобилни устройства сте се натъквали на огромен брой сайтове, които не са оптимизирани за мобилен преглед. Това изморява, затруднява разглеждането и в крайна сметка потребителят си тръгва бързо от сайта.

Незабавен достъп до информация

незабавен достъпНосителите на съвременните устройства искат бърз достъп до информацията. Незабавен достъп – това означава, че уеб дизайнът не трябва да забавя достъпът на потребителите до нужната му информация. Защо потребителят идва на сайта ви? Помислете над това и създайте дизайн около този отговор.

Интерактивност – това е всичко

Вземете, примерно, гласовата навигация като интерактивен елемент. Ако не искате да говорите, тогава ще е достатъчно да направите движение с главата, ръката си или дори с един пръст. Какво означава това за уеб дизайна?

Уеб дизайнът не може да бъде само статичен и да се базира само на визуално възприятие. Той трябва да бъде динамичен, с ясно разбиране кои са неговите потребители и какъв е най-добрият начин да се отговори на техните нужди.

Минимализъм в дизайна

минимализъм в уеб дизайнаПрез последните години минимализмът става тенденция в уеб дизайна и най-вероятно ще отиде и по-далеч. Такъв дизайн е най-оптимален за новите джаджи с техните платформи, тъй като не е толкова тежък. Много често уеб и графичните дизайнери прекаляват с количеството визуални елементи, за да направят впечатление. Много по-трудно е да се създаде изчистен дизайн, при който основно внимание се обръща на съдържанието. Помислете за това как искате вашия сайт да се показва на малки устройства. Пространството на екрана е ограничено.

Големина на текста

Логиката показва, че най-малкият размер на текста не е за предпочитане. Големина от 12 pt и повече е особено важна за преносимите джаджи. Ако вашият сайт не е оптимизиран за мобилни устройства, потребителите не могат да прочетат текста си на екрана. Представете си опитите да прочетете малък текст на телевизора от 8-10 крачки. Не е добре, нали?

Изскачащи прозорци, които трябва да се преследват

Може да се спори, но изскачащите прозорци нямат място в тези нови приспособления. Опитайте се, например, да кликнете върху „х“ в Google Glass. Ако все пак се налага да включите изскачащи прозорци, то направете бутон „затвори“ с по-голям размер.

Интуитивен уеб дизайн

интуитивен дизайнОтговорете си на този въпрос: защо някой идва на сайта през мобилното устройство? За да е информиран, да се забавлява, да разбере маршрут, за да научи за отстъпки, промоции? Във всеки случай дизайнът трябва да подпомага и направлява посетителите към удовлетворяване на нуждите им.

Интуитивен дизайн е особен важен, когато става дума за нови джаджи. Потребителите не разполагат с достатъчно търпение, за да разгледат целия ви сайт. Вместо това неговата навигация сама трябва да предвижда поведението и изискванията на потребителя.

В заключение
Мобилните технологии за в бъдеще ще имат все по-големи изисквания към уеб и графичния дизайн, чиято стойност ще е голяма за такива джаджи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *