Продаваща опаковка

Продаваща опаковка – особености

За да се създаде продаващ дизайн на опаковки и етикети, трябва да се отговори на 3 основни въпроса.

1. За какъв продукт се разработва?

При създаването на дизайн на етикети и опаковки трябва да се вземат предвид основните характеристики на продукта. Например, за чупливи предмети е нужна плътна опаковка, която е в състояние да го защити от механични повреди.

2. Коя е целевата аудитория?

Мъже, жени или продуктът попада в категорията унисекс? Също така е важно да се знае в кой ценови сегмент попада продукта. Всички тези фактори влияят върху избора на дизайн на опаковката. Например, при проектирането на опаковки за стоки от клас лукс, трябва да се задействат и елементите, които навяват мисли за лукс: сдържани цветове, релеф и т.н. Продуктите може да бъдат насочени към екологичното съзнание на хората. В такъв случай за дизайн на опаковката на продукта трябва да се използват естествени материали.

3. При какви обстоятелства хората купуват продукта?

Трябва да знаете мястото на покупка на продукта: супермаркет, бутик, търговия на едро или на дребно. Дизайнът на опаковката се възприема по различен начин в зависимост от мястото, където го види потребителя. Реакцията на потребителя на опаковка, която ще види в интернет и реакцията му на същата, но на рафта на магазина, може да е различна.
Дизайнът на опаковки значително влия върху продажбите. Около 60% от потребителите обръщат внимание на продукт поради атрактивен дизайн на опаковката. Все още 50% от потребителите са готови да купуват ненужни стоки заради красивата опаковка.
Редизайн на опаковките също помага за увеличаване на продажбите.

Особености на продаващата опаковка

 Дизайнерите на марката за млечни продукти Essense са заобиколили каноните и не са заложили на светли цветове. Точно липсата на такива традиционни елементи като образ на животни и делви отличава тази млечна марка на фона на останалите.
млечни продукти-Essense

 Марката за детско хранене Little Dish. За повишаване на продажбите марката променя илюстрациите на опаковката като ги прави по-ярки. В
резултат на това за една година продажбите са се увеличили със 17%.
детските храни-Little Dish

 Винарската марка La Sonrisa de Tares. Дизайнерите на марката са решили да привлекат вниманието на потребителите с необичаен дизайн. На етикета на виното има абстрактна геометрична илюстрация. Благодарение на хармонично подбрани цветове тя се отличава на фона на конкурентите.
Винарската марка-La Sonrisa de Tares

Виното Neptuno Malbec. Ярък колаж на етикета грабва вниманието от пръв поглед. Графичните дизайнери са използвали необичайна илюстрация, която си играе с името на марката. На нея са изобразени Нептун, море, русалка и всичко това на фона на Космоса. Информация за марката, подадена по този начин привлича повече внимание, отколкото само обикновен текст.
Виното-Neptuno Malbec

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *