създаване на продаващ дизайн на опаковка

Висш пилотаж – как да създадете продаващ дизайн на опаковка

Дизайнът е инструмент, с помощта на който може да се привлече вниманието на потребителите към продуктите и да се увеличават продажбите. Дизайнът на опаковки помага да се представят продуктите в най-атрактивната светлина. Качественият дизайн на опаковки помага да се разбере какво е предназначението на продукта, как да го използвате и най-важното – предизвиква желание да се купи.

В тази статия ще разгледам основни правила:

разработване на продаващ дизайн на опаковката

Как да се разработи продаващ дизайн на опаковки и етикети

Дизайнерите наричат опаковката и етикета лице на марката. Благодарение на тях може да покаже същността на продукта, да се разкрият основните му характеристики. За да се изработи качествен дизайн на етикета, трябва да се вземат предвид такива правила като:

 1. Хармонична композиция. На етикета трябва да се вместят множество елементи:
  • задължителна като съдържание информация (срок на годност, баркод, име и адрес на производителя, хранителен състав и т.н.);
  • лого;
  • допълнителна информация за марката.

Всички тези елементи трябва да хармонират помежду си и да се комбинират в пространството на етикета.

 1. Свободно пространство. Отминаха времената, когато беше необходимо да попълните всеки милиметър от етикета. Усещането за пространство и свобода е новата тенденция в дизайна на етикети. Трябва да се спазва баланс между запълнените и свободни зони. Голямото изобилие на информация, наблъскана в малко пространство причинява дискомфорт на клиентите.
 2. Йерархия на информацията. Психологически е обусловено човек да възприема информацията в определен ред. Това се отнася и при избора на стоки. Също така, хората желаят да получат нужната информация възможно най-бързо. Така че информацията върху опаковката трябва да се разположи по такъв начин, че купувачът да успее да я възприеме за няколко секунди. Тези фактори трябва да се вземат предвид при разработването на дизайн на опаковката. За потребителите е най-удобно разположението на информацията да изглежда така:
  • елемент за привличане на вниманието;
  • името на марката;
  • име на продукта;
  • информация за продукта.

Продаващ дизайн на опаковката: изводи

опаковката трябва да бъде забележима

 • Опаковката трябва да бъде забележима. Да се откроява може с помощта на необичайни форми, ярки цветове или изображения. Много от потребителите се връщат в магазина за продукти на известна им, вече позната марка. Необичаен дизайн е в състояние да накара да се заинтересуват от новия продукт и да го разгледат.
 • При проектирането на опаковката на продукта не трябва да забравяме и за нейната функционалност.
 • Дизайнът на опаковката трябва да бъде повод за положителни емоции.

Дизайнът на опаковката, етикета е в състояние да направи от продукта, стоката нещо любимо, търсено или обратно – да отблъсне потребителя!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *