За мениджъри

За мениджъри – как да разберете какви са нагласите в екипа ви?

Информираността е най-доброто оръжие на крале и мениджъри. Но тук е проблемът: служителите не бързат да споделят всичките си тайни с ръководителя си. Повечето служители са сигурни, че „мили очи“ с шефа е най-добрата тактика в общуването с висшестоящи. А всичко, което не им харесва, може да се обсъди с колегите на обяд или в помещението за пушене.

Как тогава шефа да разбере, че в екипа назрява криза? Че хората отдавна са недоволни от ръководителя си, а системата за заплащане, премии и бонуси смятат за неефективна и непрозрачна?

Най-добрият метод за проучване сред колегите и екипа е онлайн анкетата. Бързо, безплатно и напълно анонимно. Важното е правилно да се формулират въпросите, да се получи цялата необходима и детайлна (!) информация.

Опитайте се да няма повече от 20 въпроса. Ако попълването на въпросника отнема повече от 15 минути, има висок шанс анкетата да отиде в коша или да се попълни невярно.

Въпроси, които трябва да бъдат зададени

въпроси

Не започвайте с негативизъм. Нека първите въпроси бъдат за успехи, а не за провали.

Въпросите в началото могат да бъдат такива:

 1. Удовлетворени ли сте от работата си през последната година (месец, тримесечие…)? (по-добре осигурете възможност за оценка в точки)
 2. Разбирате ли какво искат от вас на работа?
 3. Смятате ли, че оценката на вашата работа е обективна и справедлива?
 4. Кои основни положителни моменти от вашата работа можете да отбележите?
 5. Какво най-много ви мотивира да работите успешно?

В този блок с въпроси можете да разберете настроението на екипа, а също и кои фактори могат да стимулират служителите да работят по-добре.

В следващият блок с въпроси целта е ръководителят да разбере не как те се отнасят към него като хора, а как оценяват работата му. Разберете, достатъчно ли ви разбират и искат ли повече внимание от ваша страна.

 1. При поставяне на задачи ръководителят ви интересува ли се от вашето мнение?
 2. Получавате ли морална подкрепа от вашия пряк ръководител?
 3. Достатъчно ли сте информирани за развитието на компанията, текущите цели и проблеми?
 4. Забелязали ли сте неравностойно отношение на ръководството към различни служители?

И преминаване към въпроси, които се отнасят до негативните страни на работата повече от други.

 1. Какво може да ви накара да напуснете?
 2. Смятате ли, че получавате достатъчно финансово възнаграждение за вашата позиция?
 3. Позволява ли ви работата напълно да реализирате вашите способности?
 4. Оценявате ли атмосферата в екипа като доброжелателна и насочена към продуктивна работа?
 5. Кои страни на работата са важни за вас (бонуси, медицинска застраховка, гъвкав график…)?

Желателно е да добавите и блок с въпроси за саморазвитие. Въпросите тук трябва да се отнасят до обучения и квалификации, в които биха искали да участват служителите. Предложете няколко варианта на отговори: езикови курсове, ораторски и т.н. Имайте предвид, че трябва да сте готови да реализирате варианта, който събере най-много гласове. В противен случай служителите ще останат с недоверие.

блок с въпроси

И готово! Сега можете да изпращате корпоративни имейли с тази анкета с молба за попълване в рамките на деня (там, където няма краен срок – няма резултат). Задължително добавете, че анкетата е напълно анонимна. И пишете, че ви е важно да знаете мнението на своите служители, така че предварително благодарите за искрените и подробни отговори.

И последно: не е задължително да давате публична обратна връзка след анкетата. Ако искате да съобщите на екипа, че внимателно сте се отнесли към отговорите, то се опитайте да формулирате речта си максимално правилно: не бива да се надсмивате или да осъждате нечий отговор, дори като се има предвид анонимността на анкетата. Най-добре благодарете за участието в запитването и с общи думи отбележете какви тенденции забелязвате (например, „Повечето служители искат по-прозрачна система за глоби и бонуси“), и че във връзка с това ще предприемете (например, „Подробен механизъм за оценяване на персонала ще бъде изпратен на всеки в пощата“). Ще бъде отлично, ако намерите поне няколко точки, които могат да бъдат реализирани „по желание на служителите“.

обучения и квалификации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *