Разликата между марката и любимата марка

Разликата между марката и любимата марка

Марките в днешно време бързо се износват, изчерпват, сливат се с общата маса на стоките. Какво в такъв случай чака фирмата след няколко години на успех? Стреми се да стане лидер в продажбите и в дългосрочен план да увеличи пазарния си дял; интересува се от дългосрочно формиране на предпочитанията на потребителя.

Потребителят е този елемент на пазара, който постоянно трябва да се изненадва. Ние, потребителите на XXI век, сме свикнали, че всичко ни се поднася наготово с ясни разяснения какво и къде може да се купи. При това, ако може и бонуси да има!

Не е интересно, нали?! Затова сме станали толкова придирчиви и нещо стандартно вече не ни привлича, отегчава ни. Нуждаем се от нещо необикновено, уникално. В края на краищата всеки от нас е уникален, неповторим. Което означава, че и това, което купуваме, трябва да бъде изключително. И така, разочаровани от концепцията за марките, маркетолозите и рекламистите излизат с концепция за lovemarks, „любимите марки“. Mystery, sensuality, intimacy – магическата формула на lovemark (визуална апетитност, чувственост, легенда).

Каква е основната разлика между марката и любимата марка?

В емоциите. Марката е продукт, който в повечето случаи привлича със своите технически качества, но едновременно с това в съвременния свят на технологии лесно се копира. И така всяка марка се конкурира с другите, представяйки своето ново, „уникално“ предложение. Например, при Pampers се гледа на света с очите на дете. Pampers – това е история за деца, а не за памперси.

Да, точно така – любимата марка (lovemark) играе по емоциите на потребителите, карайки ги да вярват в историята на стоките. Това може да се постигне и чрез ребрандиране: драстично да се промени имиджа на продукта или дори името му, да се разшири пазарния дял, да се промени концепцията за позициониране. Изненада ли ще е подобен ход за потребителите? Изненада ще е.

Освен това, като резултат ще се постигне ефект за изкачване на ново ниво и по-съвременна и качествена марка. А при правилното развитие на рекламна кампания може да се убедят потребителите и в нови функционално-прагматични свойства.

Създаване на мит

Някои са готови да рискуват и драстично да сменят старата легенда с нова. Все пак има още един успешен ход и това е митът.

Митът в рекламата – това е история за продукт, в която се открояват тези негови свойства, които се различават от действителността. Например, фактът, че маргарин „***“ не съдържа холестерол. Този аргумент по принцип е лъжлив, защото растителният холестерол (фитостерол) е природен маслен продукт, съдържащ се в клетките на всички растения, които служат като суровина при производството на маргарини. Въпреки това, неспециализираната в тази сфера на дейност целева аудитория, както се казва, приема този мит със скоростта на светлината. И дори сега, когато вече са известни на всички триковете на рекламата, потребителите все още предпочитат този продукт, на опаковката на който пише „Без холестерол“.

Искате да сте успешни?

Стремите се да заемете водеща позиция на пазара?

Изненадвайте!

Потребителите са хората, които се нуждаят от най-доброто. Изборът им се спира само на съвременни, функционални и изпипани продукти и услуги. Пуснете мит, променете имиджа си, създайте трогателна легенда – въздействайте на емоциите, на чувствената същност на потребителското възприятие.

Изненадвайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *