самообучение или курсове

Уеб дизайн: самообучение или курсове?

Няма как да не ви е минавала през ума мисълта: „Защо да плащам пари за обучение, ако всичко мога да намеря в мрежата със свободен достъп?“. Наистина, това е много добър въпрос. От една страна интернет ни предоставя всякакви необходими за обучението материали. А от друга страна с наставник, обучаващ научаваме нови неща много по-лесно, отколкото сами.

В тази статия ще разгледам предимствата/недостатъците на самостоятелното обучение при уеб дизайна и посещенията на специализирани школи и курсове.

Самообучение плюсове

 1. Това е практически безплатно – Книгите в електронен вариант могат да се купят доста евтино или да ги изтеглите безплатно. Интернет е пълен с всички видове уроци, семинари и теоретични материали. Максимум да трябва да плащате за абонамент. Но такива сайтове са изключително малко, повечето са напълно безплатни.
 2. Ще можете сами да съставите свой график – Това е плюс само за хора със способност да организират себе си и времето си правилно.
 3. Винаги сте в крак с последните тенденции – Ако специализираните уеб сайтове винаги са на гребена на вълната, то различните школи за уеб дизайн често не следят особено тенденциите.
 4. Имате възможност да се учите от най-добрите по цял свят – Ако се поразровите, можете да намерите различни видеа и статии от най-добрите уеб дизайнери на съвремието.
 5. Опитът от работата – Обучавайки се сами, можете да поемате проекти, които ще са по силите ви. Така ще получите практически опит и съберете портфолио.

Колкото и готино да звучи, самостоятелното обучение има и своите минуси:

 1. Можете във всеки един момент да се предадете и да се откажете от всичко по средата. При платен курс или обучение ще ви гризе съвестта за похарчените за обучение пари и по-трудно ще се откажете.
 2. Някои материали са недостъпни. Не всеки от нас е майстор в ровенето из мрежата. Ако мисълта за постоянно търсене на източник ви натоварва, напряга, по-добре се обърнете за знания от специалисти.
 3. Можете да пропуснете важни подробности. Отстрани винаги се вижда по-добре. Обучаващият може да посочи грешките ви. Учейки се сами, е възможно да допуснете празнини в обучението.

Курсове и школи за уеб дизайн – плюсове

плюс

 1. Структура – ще имате график, домашни задания и срокове. Целият процес на обучение в курсовете максимално се доближава до бъдещите работни условия. Точният график няма да ви позволи да се отпускате.
 2. Възможно е да срещнете бъдещи партньори по проекти.
 3. Възможността да се обучавате от опитни специалисти е безценно. Да, статиите, уроците в интернет също не са от вчерашни. Но получаването на информация директно е много по-добре, отколкото да разшифровате безлични уроци. Плюс това, както вече беше посочено по-горе, обучаващият винаги може да ви насочи в правилната посока. А това е много важен момент в обучението.
 4. Ще се наложи да обърнете по-голямо внимание на детайлите. При самостоятелното обучение може да пропуснете детайли, които да ви се сторят маловажни и да пропуснете нещо истински важно.
 5. Побутването понякога също е полезно, съгласете се. Ако самостоятелното обучение ви позволява да се отпуснете, то с обучител няма да е така и той ще ви гарантира, че ще стигнете до финала.
 6. Ще имате някакъв документ – диплома, сертификат, издадени при завършване на курса, което ще даде тежест в очите на бъдещите работодатели.

Курсове и школи за уеб дизайн – минуси

минус

 1. Не всички образователни програми гъвкаво се адаптират към реалността. Както бе споменато по-горе, преподавателите могат да пренебрегват тенденциите. Така че, към избора на школа или курсове трябва да се подходи сериозно.
 2. Рамките могат да подтискат креативността. Някои курсове не дават възможност на своите ученици да се разгърнат напълно.
 3. Висока цена, която не винаги означава също толкова високо качество на обучение. Винаги внимателно разглеждайте програмата за обучение и не забравяйте да разберете кой ще преподава.

Златната среда?

Ще се съгласите, че никой от нас не иска да изпита върху себе си минусите както на първия, така и на втория начин на обучение. Идеалният вариант – това са курсове, които предоставят програма за обучение с актуалните тенденции и се преподава от опитни, утвърдени и сериозни специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *