Създаване на уникален собствен стил

5 принципи на дизайна за създаване на уникален, собствен стил

Как да създадете собствен уникален стил в дизайна? Безкрайният брой еднакви сайтове и копия говорят, че явно не е толкова лесно. Някои искрено вярват, че всеки сайт трябва да има задължително свой уникален външен стил. Други са сигурни в това, че универсалният стил дизайн ще достигне до по-широка аудитория. Всъщност, и двата лагера грешат. И ето защо.

Често дизайнерите не обръщат особено внимание на създаването на уникален или поне индивидуален собствен стил, подходящ за всеки клиент. Много лесно те се привързват към „своя“ цветова схема или се опитват да придадат модерен ретро вид на всичко, до което се докосват. Но в действителност, стилът на един графичен дизайнер се определя от неговите собствени принципи и нагласи. Един умен човек е казал: „Ако ти си направил нещо, то е в твоят стил. Твоята личност винаги ще личи от твоите проекти“. Всичко е точно така, но има няколко базови принципа към които е добре да се придържаме.

Уместност, целесъобразност

целесъобразност

Понякога се получава усещането, че повечето дизайнери съзнателно игнорират този прост, но много важен принцип. Като графични дизайнери ние разработваме нов стил не за себе си или за собствена разпознаваемост в света на дизайна. Преди всичко ние създаваме стил за нуждите на клиента. И те не винаги са свързани с върховна креативност и яки изображения. Всъщност е много лесно да се изгуби нишката на смисъла и да се тръгне в търсене на ярка и забележима графика, но без уместност, тя ще си остане само ярки илюстрации и картинки.

Тук е доста трудно да дам пример. Най-близък вероятно е дизайн на еко сайт. На никого няма да му дойде в главата да ползва в такъв сайт изображения на димящи рафинерии и петролни петна. Така че, когато търсите уникалност, креативност – просто се уверете още веднъж, че те наистина имат важен смисъл.

Разбиране

разбиране

Уместността често произтича от разбиране на задачите на клиента и същността на неговия бизнес. Едва ли ще успеете да създадете нещо идеално вписващо се в неговите бизнес процеси, ако достатъчно добре не сте разбрали с какво се занимава.

Точно тук всеки дизайнер може да покаже собствен стил – подход за изучаване, намиране и анализиране на информация. Някои започват да правят мууд борд (Mood board – колаж с различни части от текст и изображения за вдъхновение), други изучават бранд бука (насоките, стандартите) на фирмата и разнородни материали, трети практикуват проучване на сектора от нулата. Всъщност, не е толкова важно как точно ще съберете информация, важно е как ще се анализира и приложи. Дизайн на сляпо дава на клиента не този резултат, който очаква, а вашата работа прави нерелевантна.

Изработка, майсторство

майсторство

Това е нещото, за което дизайнерите започват да мислят, когато чуят фразата „собствен стил“. В идеалния случай реализацията на дизайна трябва да съответства на това колко задълбочено сте работили над темата на клиента. Ако достатъчно добре сте проучили заданието, дизайнът ще се случи значително по-лесно.

Дръжте качеството на високо ниво. Детайлите ще издадат слабите места на изработката, където сте решили да „претупате“ нещата. Какво може да бъде по-лошо за един проект от това да се превърне първоначалната отлична концепция в суров недовършен макет? Това, между другото, се отнася и за организация на етапите при изработката – направете всичко ясно, прозрачно и акуратно, за да може след това да се гордеете с работата си!

Страст

страст

Постепенно се насочвайте към по-големите тънкости. Стилът трябва да е отражение на графичния дизайнер. Дори да имитирате някого, то това пак ще проличи и в един момент няма да работи за вас. Влагайте хъс, но вдъхновен от собствения опит и нагласи, а не чуждите. А с постепенното попълване на портфолиото си можете да видите своя път в развитието си. Това е чудесен начин да разберете от какво се формира вашият личен стил.

Уникалност

уникален стил

Всъщност всички ние притежаваме собствен уникален стил. Решаваме задачи и проекти по свой начин. Всеки процес, действие на всеки дизайнер се различава от другите. Въпреки това понякога започваме да имитираме, дори да не го осъзнаваме. Тайната е в това да направите своя дизайн свой собствен – като почерк. Излизайте от зоната си на комфорт във всеки проект и ще откриете своята уникалност.

В заключение
Самодоволството е най-лошото нещо, което може да се случи с графичния дизайнер, опитвайки да развие свой собствен стил. Позволете на вашия стил да стане отражение на вашата страст, упорита работа и уменията, които влагате в работата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *