Тайната на успеха на мениджърите

Главният HR на Facebook разкрива тайната на успеха на мениджърите на компанията

Според вицепрезидентът на Facebook по въпросите на HR, Лори Голер: „Ние избираме мениджъри, които искат да бъдат мениджъри“. И опитът показва, че хората наистина са склонни да успяват, когато заемат мястото си.

За да определят кой е ключът към успеха за мениджърите във Facebook, Голер и нейният екип са направили проучване в цялата компания. Анализирайки резултатите на повече от 10 000 служители, за да установят кои екипи могат да се похвалят с най-високи нива на удовлетвореност и ангажираност.

След това се свързали с тези екипи и директно ги помолили да разкажат кои особености на техните ръководители (мениджъри) са направили работата им в екипа така полезна и резултатна. Сред общия брой на отговорите се откроили седем типа успешно мениджърско поведение.

Грижа за членовете на своя екип

грижа за членовете на своя екип

Първият пункт е тясно свързан с намирането на мениджъри, които наистина искат да управляват хора. Не такива, които чувстват, че трябва да станат ръководители само за да се движат в кариерата си. Голер смята, че намирането на такива хора е по-трудно, отколкото изглежда на пръв поглед, особено в една бързо растяща организация. Мениджърите, които се стремят да управляват екипа, създават лична комуникация със служителите, сътрудниците и наистина искат да видят как те постигат успех.

Осигуряват възможности за растеж

възможности за растеж

Изследователите от HR-екипа на Facebook обясняват, че служителите на компанията, които са показали най-високи нива на удовлетвореност от шефовете си, са чувствали, че те са им предоставили възможност постоянно да учат и да развиват своите умения.

лого FBЯсно формулират очаквания и цели

Служителите на компанията два пъти годишно получават оценка на ефективността от техния ръководител. И резултатът, положителен или отрицателен, не трябва да бъде изненада за тях. Ако служителят не знае какво се очаква от него, означава, че се е провалил неговия мениджър.

лого FBОтговарят често и по същество

Според Голер, редовната обратна връзка между членовете на екипа и мениджърите на толкова фундаментална компания като Facebook, е станала втора природа на най-добрите ръководители. „И това е двупосочна улица“, казва тя, като обяснява, че комуникацията между началници и подчинени помага. Тя създаде атмосфера, в която служителите не се страхуват да бъдат в противоречие с мениджъра. Те смятат, че са намерили най-добрият начин за решаване на задачата. Когато екипите достигнат до такова ниво на доверие и прозрачност, те могат бързо да се адаптират и да станат по-продуктивни и ефективни.

Предоставят полезни ресурси

предоставят полезни ресурси

Най-добрите мениджъри не контролират само дребните неща, а са запознати с всички особености и нюанси на работата на служителите. Така те могат да използват тази информация, за да премахнат препятствията по пътя към прогрес и да обезпечат екипа с разбиране или помощ за реализиране на проекта.

Не държат отговорен само екипа за успеха

За да се чувстват служителите мотивирани, те трябва да знаят, че техният шеф коригира своите задължения в зависимост от тяхната производителност.

Признават отличната работа

И накрая, най-активните служители споделили, че те работят в среда, където впечатляващите резултати всячески са насърчавани. Те са добре дошли като получават висока оценка от мениджъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *