Тенденции в дизайна

Тенденции в дизайна, които се наложиха последните години

Тенденциите в дизайна са като вируси. Могат да се разпространят по целия свят почти за една нощ чрез дизайнерските блогове и социални мрежи.

Те могат да бъдат вдъхновяващи и влиятелни, но в погрешни ръце рискуват да направят дизайна еднотипен и да се пропуснат свежите идеи. И така, кои са тенденциите, наложили се особено отчетливо последното десетилетие:

01. Автентичност

автентичност

Ребрандирането на Guinness от агенция Design Bridge е чудесен пример за наследство и автентичност, направени правилно.

„Майсторство“, „наследство“ и „ретро“ могат да се присъединят към „автентичност“ в списъка на най-често използваните модни думи при дизайн и търговска марка.

Имайте предвид, че трябва да се внимава, за да не се отежни присъствието. Сложната текстура не прави нещо по-реално, по-истинско, както и добавянето на датата на създаване на марката автоматично не ѝ дава повече авторитет.

Направете свои изследвания. Бъдете строги. Намерете съдържателни истории за марките, върху които работите – откъде са, кой ги е основал, как са се развивали, кое наистина ги прави специални. Ето това е вашата „истинска, автентична“ отправна точка. Намерете този скъпоценен камък и започнете изграждането с него. Съвет: не е задължително да е свързано с миналото.

02. Игра

Дизайнерите и креативните хора обичат да играят. И понякога това води до прекрасно, спонтанно изкуство, което насочва вашата работа в свежи неочаквани направления. Всичко това е фантазьорско и вълнуващо. Но, ако искате тя да е неразделна част от процеса, фокусирайте енергията си. Не просто я ползвайте, за да усетите, че сте „креативни“ и бягате от необходимата строгост, свързани с изпълнението на брифа, а за действителна и адекватна креативност релевантна на заданието на клиента.

03. Разказ, история на марката

Представена правилно може да се превърне в мощен инструмент. Включва в себе си глас, който марката използва за комуникация, ценности, които тя иска да представи, а също и емоционална реакция. Това не трябва да е буквално повествование, въпреки че може да бъде и такова, а израз чрез лого, графика, шрифт, изображения в сайта и фирмената идентичност.

Налагането на неправилна история на марката под надслова „да разказваме истории, защото е готино“, обикновено се оказва загуба на време. Казано по-просто, уверете се, че това е една история, която наистина си заслужава да се покаже, разкаже и това е наистина правилният подход.

04. Провал

провал

Идеята за това, че неуспехът е положително нещо, наистина набра скорост в последните години в световната дизайнерска сфера. Дигитална агенция ustwo дори излезе със свой термин хибрид „succailure“, за да опише своето мнение, че крайният успех може да се намери чрез проби, грешки и конструктивни провали. Много стартъпи са успешни, защото те бързо се провалят, но и бързо започват да ползват иновациите.

Обаче, за да превърнем провалът в успех, трябва правилно отношение към него. Иновациите често са свързани с метода на проби и грешки, бързо учене от грешките си. Това изобщо не означава, че е готино да се провалите умишлено или защото не сте имали достатъчно силна мотивация, а след това да твърдите, че сте в „тренда“. Добре е да въведете новостите и да разглеждате провалите като необходим страничен ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *