Типографията

Типографията като основа на уеб дизайна

Типографията е един от най-важните елементи на сайта. Когато попаднете на един сайт, независимо колко е красив, полезен и т.н., първото нещо, на което обръщаме внимание е именно текста, а не как са направени бутоните, менюто, кои икони са използвани. Така че добре е да сте запознати с основите на типографията, както и кога се използват някои видове шрифтове и не се използват други.

ВИДОВЕ ШРИФТ

серифни и безсерифниШрифтовете са разделени основно на 2: серифни и безсерифни.

Например, шрифтовете Serif имат декоративни чертички и допълнителни детайли по краищата. Sans serif са без декоративни чертички и други допълнителни детайли.

Доказано е, че шрифтове без сериф са по-лесни за четене при уеб страници, тъй като детайлите и декорациите правят текста по-труден, тежък, но пък имат обратен ефект при отпечатан на хартия текст.

Шрифтовете serif е добре да се използват в заглавия, тъй като те придават някакъв акцент.

Освен това, независимо дали избирате серифен или безсерифен шрифт, трябва добре да подберете размера, тъй като малкият размер на шрифта много трудно се чете, а ако е прекалено голям – заема много място и читателят изобщо не може да разбере кое какво е.

Има и трети тип шрифтове: декоративни (свободен стил). Обикновено това са ръкописни шрифтове, които се използват в рекламата или за декоративни цели. Не се препоръчват за основни текстове, тъй като са трудно четими.

БЕЗОПАСНИ ШРИФТОВЕ

Вероятно неведнъж сте чували за безопасни или стандартни шрифтове. Това е група от малко на брой шрифтове, които са достъпни с повечето текстообработващи програми и на повечето компютри. Изборът на шрифт от групата на безопасните ще ви осигури по-добър контрол – вашият текст ще бъде по-добре и лесно четим във всички браузъри и операционни системи. Към групата на безопасните шрифтове се отнасят Arial, Times New Roman, Verdana, Tahoma и други.

ЦВЯТ

цвятСъщо така трябва винаги да помним, че в типографията трябва да има контраст. Когато контрастът не е достатъчно силен, намалява яснотата и читаемостта на текста, което може да накара посетителят без да дочете страницата да затвори сайта. Най-простият и често използван контраст е черен текст на бял фон.

НЯКОИ СЪВЕТИ

 При разработването на дизайн се препоръчва да се използват максимум 3 вида шрифтове. Първият вид е предназначен за заглавия. Вторият се използва за основния текст. И третият за технически текст, какъвто има основно във футъра.

Спазвайте йерархия, това ще помогне на читателя да разбере от какво да започне да чете и как да действа по-нататък.

По принцип, когато всичко е направено, завършено, прочетете го и вие сами. Вижте дали ви е  удобно за четене, напрягате ли очите си или не, искате ли да отместите поглед. Ако всичко е направено правилно, нищо не бива да ви смущава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *