Фън шуй

Разработване на фирмена идентичност според Фън Шуй

Днес не само най-популярните марки обръщат сериозно внимание на разработването на корпоративна идентичност. Необходимостта от това разбират всички играчи на съвременния пазар. Благодарение на умело разработените елементи на корпоративната идентичност, фирмата представя необходимата информация за своята дейност, формира и укрепва имиджа си, привлича към сътрудничество нови партньори, привлича целевата аудитория.

Да се подходи към този въпрос трябва отговорно. Не трябва да се поставя на карта бъдещето на марката и е по-добре да се обърнете директно към професионалисти. В последно време се приема, че ако разработването на фирмена идентичност и лого се случва според препоръките на фън шуй, то в определени случаи може да се постигне още по-ефективен резултат. Аз не се наемам да съдя или да защитавам дадена позиция, а ще разгледам някои нейни обосновки и аргументи.

Прилагане на принципите на фън шуй при създаването на фирмена идентичност

В момента учението фън шуй е доста популярно не само в ежедневието, но и в бизнеса. Древните знания на източните народи се прилагат при разработването на фирмена идентичност, лого.

  • Според учението фън шуй голямо значение за изграждането на елементите на визуална идентификация на марката (фирмата, стоките, услугите) имат избора на правилните форми, символи, цветова палитра. Смята се, че неправилно подбрано съчетание на цветове или пък присъствието на нежелани форми и символи допринасят за излъчване на отрицателна енергия, която настройва негативно целевата аудитория (партньори, клиенти, купувачи). Практиката на фън шуй помага да се избегнат такива моменти и да се изгради фирмената идентичност с положителна и съзидателна енергия.
  • Отправна точка в създаването на логото и атрибутите на фирмена идентичност в рамките на учението фън шуй е да се определят елементите от фън шуй, които могат да се отнесат към обхвата на дейност на фирмата, сегмента на пазара на даден продукт/услуга. Древното учение и практика на източните народи се основават на пет от най-големите стихии: ЗЕМЯ, ДЪРВО, ОГЪН, МЕТАЛ, ВОДА, които се намират в непрекъснато взаимодействие.

Избор на цветове според фън шуй

цветове-фун шуй

От гледна точка на учението фън шуй с особено внимание трябва да се избере цвят, тъй като това е първото нещо, което хваща окото, а вече след това човек обръща внимание на други детайли. Изборът на цвят има пряко отношение към теорията за петте стихии на фън шуй и тяхното взаимодействие. В процеса на определяне на цветовата палитра на фирмената идентичност акцент се прави върху тези цветове, които ще допринесат за засилване на енергийния поток, насочен към подобряване на търговския успех на марката. Важно е да се отчита значението на всеки цвят.

Червен, оранжев цвят – елемент ОГЪН

червено и оранжевоЗа най-силният в учението на фън шуй се смята червеният цвят, стимулиращ жизнената енергия. Но този цвят е доста противоречив, тъй като е символ едновременно на просперитет, но и в същото време изразява гняв, злоба, страст, така че трябва да се използва внимателно. Оранжевият цвят е израз на свобода, оптимизъм, позитивно начало. Той може да се нарече символ на общителността. Този цвят спомага за извличането на неизчерпаемата жизнена енергия.

Зелен цвят – елемент ДЪРВО

зеленоЗеленото е цветът на природата, умиротворението, спокойствието. Той е олицетворение на самия живот, на възраждането.

Черен, син цвят – елемент ВОДА

черно и синьоЧерният цвят е всепоглъщащ, олицетворява загадъчност и мистерия. Този цвят създава несигурно усещане, обаче в комбинация с други цветове дава интересни решения.

Синият цвят символизира вярност, приятелство, справедливост, а също така насърчава вдъхновението, спазване на правилата, независимост.

Бял цвят – елемент МЕТАЛ

бялоБелият цвят обединява всички останали цветове, отразява ги, при това оставайки изключително чист. Според учението фън шуй този цвят е проява на духовност, божествена сила, усещане за чистота. Той символизира безкрайността на Вселената.

Кафяв, жълт цвят – елемент ЗЕМЯ

кафяво и жълтоКафяв цвят изразява стабилност, постоянство, надеждност. Обикновено този цвят символизира опора, подкрепа.

Жълт цвят – на радостта, смеха, топлината. Използването му е насочено към стимулиране на умствената енергия.

Хармоничното съчетаване на използваните цветове спомага за създаване на енергийно пълни лого, елементи на фирмената идентичност на компанията (стоките, услугите), които ще привличат енергия за успех и просперитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *