фирмената корпоративна идентичност

Фирменият стил – вчера и днес

С развитието на художествената мисъл и думите при хората, съответно читателите, зрителите, потребителите са станали по-взискателни към избора на културни носители. Един прост пример: сборник стихотворения на П. Яворов, издаден 1960 г. и 2016 г. Кой ще се купува повече? Представителите на младото поколение няма да се поколебаят да изберат по-новото издание, защото страниците в него ще са бели, а не жълти, хартията приятна на допир, а снимките цветни и „обемни“. Така се получава, че словото си намира обложка от която пряко зависи неговата популярност.

Тази тенденция на обличане на думите (а в съвременния свят – имидж на компанията, продукта) в атрактивна опаковка се превърна в нещо като норма в сферата на търговията и продажбите. Но всичко започва много по-рано. Още по времето на военните походи са изработвали униформите в определен цвят и изобразявали върху тях символи, показващи принадлежност към един или друг род войска. Впоследствие тази технология е пренесена и в сферата на търговията.

Би трябвало след изобретяването на печатната преса рекламата драстично да тръгне нагоре. Появяват се листовки, брошури и други носители на печатна реклама. Обаче това, което наричаме „бум“ не се случва. В края на краищата печатането се използвало единствено за буквопечатане. Зад неговите предели са останали изображенията, които в рекламата и търговията играят по-функционална роля, отколкото текста.

Разцвет на „изобразителното слово“

фирменият стил

Разцветът на „изобразителното слово“ идва през 20-ти век, когато е изобретен компютърът. Оттук-нататък изображенията са се превърнали в основа на рекламните съобщения. Текстът допълва изображението или картинката като по този начин създава ефективен рекламен апел. Едновременно с компютъра се появяват такива устройства като принтери, които позволяват да се печата не само върху хартия, но и на всякакви други материали: плат, пластмаса, дрехи, дърво и др. Така се появяват плакатите, афишите, етикетите, фирмените пликове, фирмените дрехи и други елементи на корпоративната, фирмена идентичност на компанията.

Днес спокойно може да се говори, че рекламата е стъпка напред, благодарение на развитието на технологиите. Появи се понятието „корпоративна идентичност“. Тя условно се разделя на две направления: творческа и производствена. Идеите, образите, креативните мисли – това е творческата основа на корпоративната идентичност. Материалите, формите, предметите – са техническото въплъщение на корпоративната идентичност. Създаването на корпоративна идентичност днес е трудоемък многостепенен процес, който изисква познания, творческо мислене и наличието на съвременни технологии, позволяващи на всяка идея да се въплъти в атрактивна форма.

изобразителното слово

Разработване на марка, бренд (търговска, корпоративна и всяка друга) включва задължително създаването на система от носители на визуална идентификация като основополагащ етап тук  се явява дизайна на логото и корпоративната, фирмена идентичност. Тези константи образуват единния, разпознаваем образ в очите на целевата аудитория, отделящи от редицата конкуренти.

Без фирмени, отличителни особености на продукта (фирмата) не съществувате в съзнанието на потребителите като едно цяло, което може неблагоприятно да се отрази на репутацията и позицията ви на пазара. Компетентно разработената корпоративна идентичност ще укрепи имиджа на марката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *