Шрифтове и нюанси на използването им в Интернет

Шрифтове и нюанси на използването им в Интернет

Шрифтът е един от най-важните, интересни и едновременно сложни инструменти от арсенала на дизайнерите. На пръв поглед изглежда, че шрифтът трябва само да предаде даден текст. Разбира се, това е основната му цел – да дава определена информация, но заедно с това ни действа и неговият дизайн, вид и цветовия нюанс., т.е. има своя психологически ефект.

Основно шрифтовете могат да се категоризират според техните стилове: Serif, Sans Serif, Script и Decorative.

font sans serifГрупа шрифтове Sans Serif по-добре се възприемат на екрана, допринасят за чисто и интуитивно четене и са идеални както за заглавие, така и за основния текст. Създават усещане за непринуденост – така че не е препоръчително да ги използвате за правни и други официални сайтове. Но за блогове и лични сайтове са най-добрият избор.

font scriptШрифтове група Script – ръкописни шрифтове, които произвеждат приятно впечатление и са оптимални за заглавия, декориране на страницата. При никакви обстоятелства не е добре да ги използвате за основния текст, с изключение на някои проекти. Предизвикват различни емоции, в зависимост от спецификата на текста, в който са използвани. Някои от тези шрифтове са много близки до ръкописните, което ги прави неформални и по-често ползвани при лична кореспонденция, украса на сватбени покани или поздравителни картички. Може да се използват за естетическо оформяне на сайта. Читателите обикновено ги характеризират като женски, красиви, меки, нежни, тихи и по-топли.

Декоративни шрифтове. Ако пред вас има шрифт, който не може да бъде отнесен към една от посочените групи, значи е декоративен шрифт. Повечето декоративни шрифтове са творчество на потребителите на Интернет. Мрежата изобилства от разнообразие на декоративни шрифтове и почти всички те са безплатни. Като цяло тези шрифтове се използват за допълване визуално на сайта. Те са подходящи за заглавие, но е безсмислено да ги използват за общ текст.

Как да подобрите параметрите на типографията?

Разстояние между редовете

разстояние между редоветеЗа осигуряване на удобство на четене погрижете се за междуредовото пространство. Оптималния му размер трябва да е 30-60% от размера на шрифта. Ако текстът на шрифта е с размер 12 пункта, то между редовете следва да се подава отстъпление 4-6. Това ще улесни четенето на текста.

Дължина на реда

Както и разстоянието между редовете, редът се отразява на удобството за четене. Колкото е по-дълъг, толкова по-вероятно е читателят да не го дочете до края. Ако редът е твърде къс, това кара често да местите поглед от началото към края на реда, което също не е добре. Златната среда – 45-85 символа на ред (7-10 думи, в широкоформатен режим може да бъдат и повече).

Свободно пространство

Свободното пространство на страницата трябва да бъде достатъчно, за да осигури леко „пътуване“ между информационните блокове. Блоковете от информация не трябва да се „бият“ един с друг, да се блъскат помежду си, но и много свободно пространство предизвиква усещане за празнота.

Вертикална йерархия

Йерархия на заглавията – изпълнява ролята на схема на съдържанието на уеб страницата. Обикновено посетителите не четат страницата напълно, а търсят желана или интересна за тях информация чрез сканиране на съдържанието. Концепцията за визуална йерархия ги насочва от заглавието до последната дума, организирайки съдържанието в удобен за визуално сканиране формат.

Комбиниране на шрифтове

комбиниране на шрифтовеКомбинацията на няколко вида шрифтове в един дизайн може да бъде трудно начинание, особено ако не сте сигурни, че ще бъдат в хармония помежду си. Ето няколко съвета: опитайте се да не смесвате шрифтове от един тип, вариант или стил на едно ниво на йерархия. На всяко ниво трябва да бъде специфичен и уникален; опитайте се да постигнете достатъчен контраст. Приликата на шрифтове, дори и на различни нива, води до объркване и несигурност. Serif в заглавията изберете, а Sans Serif за основния текст и обратно.

За повечето документи шрифтът не влияе на възприятието, решаващ фактор за тяхното възприемане е яснотата и четливостта. Докато при печатни рекламни продукти шрифтът отразява обикновено характеристиките на продукта или услугата, която се рекламира. Дизайнерите трябва внимателно да избират шрифтовете за сайта, тъй като те придават индивидуалност и влияят на цялостното представяне, въпреки съдържанието.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *