10 практически съвета

10 практически съвета от самоук дизайнер

Днес ще ви дам 10 практически съвета откъде да започнете своето развитие като графичен дизайнер.

Избери си сфера, област.

Първото нещо, с което трябва да започнете, е да разберете в кой бранш искате да се развивате. Дизайнът е широко понятие: графичен, на сгради и среда (архитектурен), уебдизайн, дизайн на интериора, дизайн на предмети, UI/UX, 3D, моден дизайн и др. Кое ти е най-близко? Кое ти е интересно? Следвай своите лични желания, и така ще придобиеш 10-те практически съвета.

Постави си цел.

цел

Изберете един отрасъл и се съсредоточете само на него. По-добре да си експерт в една област, отколкото да знаеш по  малко за всички. След като вече си определил своята сфера, напиши във всички социални мрежи, че ти сега, например, си графичен дизайнер. Това ще бъде твоята стартова точка. И почни да копаеш в тази сфера.

Усвоявай инструментариума.

инструментариум

Първото нещо е да усвоиш необходимите програми, можеш да ползваш видео уроци в YouTube. Там има подробни ръководства за всяка програма. Ако на ден отделяш по два часа, то за една седмица ще усвоиш основният инструментариум на всяка програма.

Открий ключови играчи на пазара, които те вдъхновяват.

Започни да ги следваш. Абонирай се за техните социални мрежи, изследвай биографията им, погледни техните лекции или уебинари. Много често практиците имат курсове или семинари, блогове. Давайте, учете се и най-важното – практикувайте.

Започни да наблюдаваш и следиш работата на други дизайнери от избраната специализация.

Пробвай да правиш същото, за да отработваш техниката на изпълнение. Обръщай внимание на всеки детайл, анализирай дизайна, композицията, цвят, типография. Постави си за цел да правиш поне една малка работа на ден. Ако не знаеш как да направиш нещо, потърси видео уроци.

Повишавай нивото си.

ниво

Упражнявайки се с инструменти, започни да създаваш свои проекти. Ако няма клиенти, направи 4-5 измислени. Подстрекавай дизайнерското си мислене. Започнете с книгите на Хенри Алтшулер. Повишавайте своя културен бекграунд и ерудираност: чети много и изучавай английски език.

Проявявай активност.

Колкото се може повече общувай с професионалните кръгове. Коментирай и лайквай работи на хора, за които си абониран. Задавай въпроси. Ходи на срещи и събития. Пиши за своите успехи и затруднения на страницата си. Нови запознанства и общуване – това е нещо, което трябва 100% на дизайнерите, така че не се крий от света и не се пържи в собствения си сок.

Направи си портфолио.

Ако умееш да правиш лога, уеб сайтове, а освен това и добре фотографираш и рисуваш, не е нужно всичко това да се поставя в едно портфолио. По-добре направи няколко. За избор се придържай: по-добре по-малко, но по-доброто. Концентрирай се върху опаковката на своите произведения. Страхотно е не просто да поставите красиви шаблони, а да сложите реална снимка, ако проектите са реализирани. Така че винаги се опитвайте да поствате реални образци и снимки.

Винаги мисли за репутацията си.

Веднага след като се появят първите клиенти, раздай се на 200%, дори ако ти плащат малко. В началото е важно да създадеш добро впечатление и да събереш отзиви. Бъди с всички в добри отношения. Защото такива качества като отговорност, изпълнителност и адекватност са твоят личен билет за света на големите марки и мащабни проекти.

Вярвай в себе си.

вярвай

Това е последното нещо, което бих искал да кажа. Не мисли, че нещо няма да ти се получи или не си достоен за него. Водата и камък пробива. Постави си цели, развивай се и никога не спирай до постигнатото. Бъди амбициозен в добрия смисъл на думата. И непременно ще постигнеш всичко, което искаш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *