10 май 2016
10 май 2016

5 неща

0 Comment
Пет неща

5 неща, които никога не би правил без рекламата

Както е известно, рекламата е двигател на бизнеса. Но тази фраза вече толкова изтъркана, че в много малка степен се възприема правилно. В днешно време рекламата играе следната роля: тя показва, настоява, налага на хората определено виждане за света, на определени качества на продукта или на рекламираната стока, услуга. Като цяло целта на рекламата е да ви разкаже за нещо, да ви заинтригува, да ви накара да си купите дадена вещ.

В днешно време светът е толкова претъпкан с реклами, всичко наоколо е шарено, свети, мигат различни банери, билборди, светещи табели, че хората са спрели да обръщат нужното внимание на рекламата и ефектът от нея е намалял значително.

Какъв е изходът? Тук на помощ идва креативната реклама, вирусен маркетинг и нестандартен, нетрадиционен подход. В тази статия ще разгледам нестандартния подход към рекламата. Четете нататък.

Креативни реклами, променили живота ни

Всеки ден правим едни и същи неща – къпем се, мием зъбите си, пием чаша сок, закусваме, отиваме на работа. По пътя, може би, пушим цигара, пием кафе и така нататък. Но замисляли ли сте се, че преди 80 години въобще не е било така и това, което правим сега „по инерция“ е наложено от креативни реклами. Не вярвате ли? Предлагам факти.

Миене на зъбите 2 пъти на ден

паста за зъби

Клод Хопкинс, един от първите копирайтъри в света, разработва реклама за Pepsodent и измисля как да убеди хората да мият зъбите си два пъти на ден. Той решава, че трябва да спрат да се плашат с картинки на хора без зъби и болести. А, напротив, да им се обещае красота, здраве и перфектна усмивка. Оттогава на всички билбордове, във всички реклами на паста за зъби красиви мъже и жени се усмихват с идеално бели и чисти зъби. В съзнанието на хората започват да се появят и логически връзки: искаш същата привлекателна усмивка – мий зъбите си 2 пъти на ден. И се е получило! Обещанието за красива „холивудска“ усмивка става невероятен мотиватор, който създава нов навик в повечето хора.

 Пиенето на портокалов сок

Портокалов сок

В началото на 20-ти век някои от големите земеделски производители в Калифорния искат да увеличат продажбите си на портокали. Опитът им е неуспешен, тъй като хората и така ядяли достатъчно цитруси и да ги убеждават да си купуват още повече било безсмислено. И те се обърнали към известния по онова време рекламист Албърт Ласкер. Той подходил различно. Решил да рекламира сока. Сокът не бил много популярен сред жителите на САЩ, докато рекламата не показала колко полезни витамини, минерали има в него и как добре освежава, особено сутрин. Красиви реклами с красиви хора от телевизора убеждавали, че няма нищо по-добро да започнете сутринта с чаша портокалов сок. И до днес битува мнението, че е добре сутрин да пиете чаша портокалов сок. Ето, така рекламата създала навик в много хора.

 Да се ядат готови продукти и полуфабрикати

По време на Първата световна война готовите храни (консерви, различни супи и смеси) широко влизат в употреба от военните. След края на войната фирмите, занимаващи се с производство на подобен вид храни, решават да „нахранят“ целия свят с готови продукти. Но използването на подобен продукт от домакинята се смятало за своеобразно признание в това, че не може да готви или е мързелива.

Продажбите били почти нулеви и трябвало спешно да се направи нещо, за да се спаси ситуацията. Тук на помощ дошла креативната реклама. Производителите започнали да позиционират своите продукти, въвличайки самата домакиня в процеса на готвене. На опаковката на полуфабриката започнали да слагат дълги рецепти, целта на които била да се покаже, че закупеният продукт е само част от крайния продукт, а целият процес и майсторство остава в ръцете на домакинята. По този начин с течение на времето полуготовите или готови продукти са се превърнали в неизменна част от кухнята на много домакини по цял свят.

 Боядисването на косата

Боядисани коси

Много дълго се смятало, че боядисването на косата е връх на неприличието. През 50-те години в САЩ тази практика се прощавала само на актриси и певици, които трябвало да поддържат атрактивен сценичен образ. Но общественото мнение се променило драстично, когато през 1957 г. компанията Clairol пуска своя креативна реклама. Рекламата „наблегнала“ на семейните ценности. В рекламни роли се показвали достойни дами, успешни майки с ярък цвят на косата. Съпровождащият текст бил, че тези дами използват натуралните бои от Clairol и в това няма нищо лошо. Моделите се подбирали така, че максимално да обхванат всички целеви групи. Жените започнали да се доверяват на рекламата и да разбират, че боядисването на косата по никакъв начин не влияе негативно да са добри съпруги, майки, работнички. Оттогава боядисването на косата се превръща в норма, а Clairol изпреварва всички свои конкуренти и става лидер на пазара.

 Вярата в Дядо Коледа

Дядо Коледа

Дядо Коледа в сегашния си вид – дебеличък, с бяла брада, в червен кожух, е измислен в рекламния отдел на Coca-Cola в далечната 1932 година. Дядо Коледа с бутилка кока-кола в ръка, пътуващ в еленов впряг и промъкващ се през комина в домовете при децата, за да им донесе подаръци. Този дебеланко се превръща в най-евтиния и рентабилен фотомодел от всички в историята на рекламния бизнес, чиито образ е валиден и до ден днешен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *