5 типа мислене или как мисли шефът ви

Да съсипят живота в офиса могат лоши отношения. Но работата е в състояние да се превърне в истински кошмар, ако неприятел се окаже вашият собствен шеф – най-важният човек от 9 до 18 ч.

Както е известно, началниците могат да бъдат не просто лоши, а направо отвратителни. Но нека не забравяме, че хората са. Ето как да намерите общ език с всеки шеф и да направите отношенията с него максимално комфортни и продуктивни.

Стратегии на мислене

По време на съществуването на човечеството са създадени доста системи за класификация на човека. Всяка има своите достойнства и недостатъци. В това отношение много полезна може да се окаже системата, диференцираща хората по преобладаващите стратегии на мислене. В нея се откроява пет стила на мислене: Синтезатор, Идеалист, Прагматик, Анализатор и Реалист. Смята се, че обикновено преобладаващи при човека могат да се 1-2 стила. Много по-рядко се срещат тези, които комбинират три стила, буквално са няколко процента. Редки са също така и тези хора, които нямат явно предпочитание към нито един от стиловете.

Ако условно може да се причислят шефовете към всяка от тези стратегии на мислене, ще знаете и как да общувате с тях. Какво да правите, ако имате такъв ръководител? Запомнете, че нито един от методите не може да помогне в 100% от случаите и просто опитвайте и други подходи.

Синтезатор

Това е човек на диалектиката – единство и борба на противоположностите. Тези шефове обичат конфликти и сблъсък на мнения, като са в състояние едновременно да боравят с директно противоречиви помежду си концепции. Те излъчват скепсис и насмешка, лесно забелязват абсурда във всяка ситуация и не пропускат да го отбележат. Трудно е да им се влияе, затова е добре човек на време да влезе в кожата на Синтезатора. Представете му идеята си като предизвикателство, като повод да се конкурира с някой на върха, като нещо свежо и нетрадиционно. Избягвайте еднозначност и уповаване на „факти“ – за Синтезатора самата дума „факт“ вече е повод за сарказъм.

Идеалист

Това е човек, който наистина се отнася сериозно към такива абстракции като ценности и общо благо. Идеалистите изглеждат внимателни и отзивчиви, готови да ви изслушат и поощряват общуването. Лошо понасят конфликти и агресия. За да повлияете на Идеалист, трябва да забравите за конкретни лични интереси и да се съсредоточите върху общите дългосрочни цели, решаване на проблеми на хората, спазването на високи стандарти и т.н.

Прагматик

прагматик

Това е поддръжник на придвижването стъпка по стъпка. Така, че всяка стъпка да води до конкретен полезен резултат, той казва „добре, ще направим така и така, да видим какво ще стане“. Общителен, любезен, с добро чувство за хумор. Не си струва да предлагате на Прагматика сложни дългосрочни планове и абстрактни идеи – той просто не ги възприема. Дори ако имате гениална стратегия, разбийте я на малки конкретни стъпки. И му предложете да започнете с първата.

Анализатор

анализаторА ето това е човекът-теория, за него всичко е теория, стратегии и дългосрочни планове. Анализаторите изглеждат много образовани, дори академични и студени. Търсят навсякъде единствено верния, научно обоснован начин. Към него няма смисъл да тръгвате със сарказма на Синтезатора или веселия експериментаторски дух на Прагматика. Нищо няма да постигнете, ако нямате ясен план, максимално подкрепен с внимателно проверени доклади, анализи, графики, статистики, изчисления.

Реалист

реалист

Това е човек на фактите – по-точно, това което той счита за факт. „Факт“ – това за него е всичко. Реалистите изглеждат директни и искрени, обикновено много ангажирани към определена работа. От гледна точка на чист Синтезатора, дори малко тесногръди, ограничени. За да повлияете на Реалиста, трябва добре да разберете какви точно заблуди точно в този момент той смята за „факти“. И по-нататък да изградите своето предложение на базата на тях. Не забравяйте да бъдете кратки, конкретни и максимално искрени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *