Разлики между печатен и уеб дизайн

7 Разлики между печатен и уеб дизайн

Печатен дизайн и уеб дизайн са две страни на една монета. Но нека все пак разгледаме основните им различия.
Има очевидни общи черти между дизайнерите на печатни материали и уеб дизайнерите. Въпреки това, има много разлики, които хората често не вземат под внимание.

Начин на въздействие – как хората виждат дизайна

как хората ползват дизайнаЕдна от най-важните разлики е как хората ползват дизайна. Едно е да държите в ръцете си нещо физическо: хартиен вестник или книга и съвсем друго да си взаимодействате с интерактивен сайт във виртуалното пространство. Има и симбиоза, например електронни списания, които изглеждат точно като печатните си „колеги“, но се четат от монитор. Но това е по-скоро изключение, печатният и уеб дизайн са с ясни граници.

Усещане – как дизайна взаимодейства с чувствата

И двата вида дизайн представляват обвивка, външен вид. И, независимо от качеството на крайния продукт, трябва да направят на потребителите добро впечатление. При печатната продукция (в допълнение към добрата визуална част) има такова предимство като осезаемо въздействие: текстура, форма и дори печатни ефекти, като полагане на печат или ситопечат. Докато уеб дизайн използва за привличане на вниманието и разнообразяване четене, аудио, видео и други интерактивни елементи.

Сигурно сте забелязали как някои хора обичат тръпката от книгата, която могат да пипнат с ръка – тегло, аромат, текстура или дори шумоленето… Това са качества, които не могат да се реализират в електронна форма. Електронните книги, напротив, имат своите предимства, които не могат да се прехвърлят в печатен формат.

Форма на съдържанието: статика и динамика

Повечето сайтове са създадени, за да може непрекъснато да се променят. Например новинарските сайтове изглеждат всеки ден по нов начин: в началната страница всеки ден ще има други снимки и друг текст. Уеб дизайнът може да бъде променен или преработен във всеки един момент. Външният вид на книга или списание, веднъж минал през принтера, остава непроменен.

Ползваемост (юзабилити): съответствие с нуждите на потребителя

Когато дизайнът е само върху повърхността на хартията, действията на потребителя се свеждат само до прелистване на страници. Но във виртуалното пространство не всичко е толкова банално. Посетителят на сайта може да взаимодейства с неограничен брой шаблони, всеки от които иска максимално прост начин за намиране на съдържанието, което търси. С нарастването на броя на устройствата с достъп до Интернет се увеличава и необходимостта от коректното показване на уеб сайтовете на екрани с различни размери. Което ни поставя пред необходимостта да използваме адаптивен дизайн. Дизайнерите трябва да мислят не само за външния вид на продукта, но и как той ще се променя при смяна на мащаба и други взаимодействия.

Оформление: как да се приведе в ред съдържанието

дизайн с много елементиПри уеб и печатен дизайн с много елементи всеки от тях има свои изисквания към структурата – местоположение на оформлението на елементи като: текст, изображения, фигури, линии, цвят. В печатния продукт тези изисквания са продиктувани от техническите ограничения, а уеб дизайнерите получават практически неограничени възможности в структурирането на информация.

Разделителна способност: DPI и PPI

Много е важно да се разбере разликата между тези две основни понятия. Защото това разрешение определя качеството на снимките и други изображения в окончателната версия на дизайна. Често хората погрешно смятат, че са синоними, което не е вярно.

DPI произхожда от процеса на печат и в буквалния смисъл на думата описва плътността точки боя на един инч отпечатаната повърхност. PPI означава брой на пикселите в един инч на екрана. Колкото повече пиксела на инч, толкова по-ярко и качествено изображение виждаме.

Контрол – промени в проекта

Уеб дизайнерите имат обикновено ограничена роля в проекта. Може да се каже, че те създават първоначална версия на дизайна, а потребителят вече сам оформя с помощта на различни екрани интерфейса – промяна на шрифтове и техните размери в настройките на браузъра, например.

В печатния продукт всичко е различно: графичният дизайнер има пълен контрол над проекта до момента на печат. Потребителят не може да влияе на дизайна.

Колкото и различен да е подходът към описаните видове дизайн, те остават двете страни на една и съща монета. Едва ли може да се мине без единия или друг вид дизайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *