7 типа непоносими мениджъри

7 типа непоносими мениджъри, които да избягвате

Далеч не всеки служител може да се похвали с добър шеф. За да противостоите на шефа, трябва да разберете към кой тип се отнася.

Тиран

тиран

Този тип босове се срещат най-често. Не го интересуват проблемите на другите, той не търпи никакви извинения, интересува го само собственото му его. Неговата критика унижава и унищожава. Шефа-тиранин приема само решения, които са изгодни за него. Той използва всяка възможност да покаже своето превъзходство над подчинените.

Как да се справим с такъв шеф?

Най-важното – не атакувайте такъв шеф. На фона на постоянния му гняв, дори и най-справедливото „но“ може да ги взриви. Опитайте се да бъда максимално сдържани,колкото и да ви е обидно.

Приятел, побратим

приятел-побратим

Такъв мениджър ще говори с вас за вашето семейство, представители на противоположния пол, за футбол, за вашето хоби и за всички, като че ли се познавате цял живот. Той е натрапчив в своя интерес към живота на подчинените, иска всички да са му приятели. Ако не приемете „приятелството“ му, може да ви се с тъжни.

Как да се справим с такъв шеф?

Трябва да се опитаме да намерим решение, което да удовлетворява всички. Не се старайте във всичко да угодите на такъв шеф, но и не го игнорирайте. Най-важното – не се опитвайте да бъдете това, което не сте. Ако не ви харесва, че шефът се държи твърде фамилиарно, тогава говорете с него за това. Но, например, в неформален разговор, някъде в кафене на чаша кафе.

Кариерист

кариерист

Този човек бързо се изкачва по корпоративната стълбица. Проблемът е в това, че по пътя към ръководните постове не се спира пред нищо. Такива босове са от типа хора, които„ходят по главите на другите“, за да постигат своето. Често ръководят по-опитни и квалифицирани хора от тях самите.

Как да се справим с такъв шеф?

Ако видите, че подобен мениджър „краде“ идеята ви, не се страхувайте да му кажете. Не се опитвайте да се разголвате твърде пред такъв шеф. Той може да използва вашите недостатъци срещу вас или в своя полза. И всички договорки с такъв шеф фиксирайте единствено в писмена форма.

Мърморко

Егоцентричен, несъобразителен,вечно недоволен. Такъв ръководител постоянно се оплаква от всичко и на всички.От всяко малко нещо той е в състояние да направи трагедия. Не рядко такъв мърморко носи със себе си в работата и личните си недоволства: „закуската не беше вкусна“, „задръстванията са ужасни“, „слънцето и днес го няма“. Всяко малко нещо му е досадно и го дразни и, разбира се, си го изкарва на подчинените. Или просто с постоянното си мърморене пречи на работния процес като не ви позволява да се концентрирате.

Как да се справим с такъв шеф?

Не му позволявайте да ви натоварва с мърморенето си. Сведете комуникацията до минимум.

Новатор

Когато за първи път срещнете новатор, той ви изглежда чудесен мениджър. Тези босове са генератори на нови идеи, всяка тяхна мисъл носи в себе си нещо ново, свежо. Опасностите от такива шефове са цели две. На първо място, никога няма да ви даде достатъчно време за изпълнението на идеите, постоянно ще ви засипва все с нови и нови идеи, които не винаги са съвместими и същевременно ще се оплаква, че за нищо няма време. На второ място, разбира се, този генератор на идеи не винаги има представа как трябва да изглежда резултата.

Как да се справим с такъв шеф?

Иноваторите обикновено не разбират какво правят не както трябва, затова не се страхувайте да им посочвате съществуващите проблеми и постоянно им напомняйте за собствените им думи. Фиксирайте всичко в писмен вид.

Робот

Тези хора сякаш никога нямат нужда от сън. Или хранене. Или социални контакти. Те непрекъснато са на работа и сякаш нищо останало не ги интересува. Тези босове изискват от своите подчинени същия начин на живот, да са „вечен двигател“.

Как да се справим с такъв шеф?

Опитайте се да обясните,че подобен режим може да повлияе негативно на качеството на вашата работа. Опитайте да предизвикате жал.

Микромениджър

микромениджър

Ако искаш нещо добро, направи си го сам. Микромениджърът никога няма да бъде доволен от формата на таблицата, който сте използвали, стил, размер, цвят на шрифт в Word, на фона на презентация и т.н., Той ще прекарва повече време в опити да ви научи на това,което вече знаете. Той следи под лупа всяка стъпка в работата, засипва ви с един милион малки забележки и изисквания. Въпреки че всички тези неща като цяло са абсолютно маловажни.

Как да се справим с такъв шеф?

Обикновено е достатъчно просто да научите какво харесва такъв началник, вкусът му, за да не ви занимава постоянно. Дръжте такъв мениджър в течение за всички свои действия. Дайте му илюзията за контрол – само така можете да създадете своя работна автономия.

5 универсални съвета как да се държите, ако шефът е непоносим:

5 универсални съвета
  1. Запомнете: вие не сте виновен, че някои хора се държат неадекватно и не можете да отговаряте на нереалистични очаквания.
  2. Не оставайте единак. Търсете поддръжката и на други хора.
  3. Записвайте си всичко, абсолютно всичко. Не трийте имейли. Няма значение дали ще ги ползвате или не за в бъдеще. Но, ако се наложи да си спомните кой и за какво на кого е говорил, ще бъде по-добре, ако имате съхранена кореспонденцията по проекта.
  4. През цялото време не забравяйте, че сте тук, за да вършите работата си толкова добре, колкото е възможно. И това е всичко.Вашата задача е да си свършите работата и да си отидете у дома, оставяйки всички работни проблеми в офиса.
  5. И най-важното. Ако дори присъствието в едно помещение с непоносим шефа ви кара да страдате, не трябва да търпите. Не си струва да губите силите си в борба и опити да оправяте нещата. Намерете си нова работа възможно най-бързо и си тръгнете.
One Response to 7 типа непоносими мениджъри
  1. Чудесно представяне.
    Сещам се за един шеф, който е съчетание от посочените точки. :))
    Хубав ден Арам!


[top]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *