Adobe Illustrator или CorelDRAW

Adobe Illustrator или CorelDRAW?

В продължение на години дизайнерите не престават да спорят кой продукт е по-добър – Adobe Illustrator или CorelDRAW. Още повече, че и двете програми са специализирани във векторната графика и правят едно и също нещо. Но как да се направи избор?

Ако работите на Mac, то вашият избор, най-вероятно, ще бъде в полза на Adobe Illustrator, докато традиционно CorelDRAW се използва предимно за Windows.

Ако сте потребител на Windows, за да направите избора си трябва да решите – какво и защо ще правите в програмата. Основните разлики между Adobe Illustrator и CorelDRAW за всяка област на прилагане се проявяват по различен начин.

Ето и няколко основни различия между двете програми. Надявам се да ви помогнат за правилния избор:

CorelDRAW ви позволява да импортирате файлове с различен формат, включително Adobe Illustrator, което е плюс и подчертава гъвкавостта на програмата. Програмата Adobe Illustrator, за разлика от своя „колега“, не иска и да знае за съществуването му! Съответно, в Adobe Illustrator е невъзможно да отваряте файлове от CorelDRAW, които предварително не са преобразувани в подходящия формат.

 Adobe Illustator е продукт на фирма Adobe, която е световен монополист при комерсиалното използване на езика за описание на страниците PostScript – за фотонаборни апарати и други печатащи устройства, което е силно конкурентно предимство.

 Adobe Illustator хармонично работи с родните си братя – Adobe Photoshop и Adobe Indesign, което ви позволява лесно да редактирате и прехвърляте файлове.

 Слабата страна на CorelDRAW се проявява при работа в типографията, тъй като при нея е проблематично да се подготви макет за офсетов печат. Офсетов печат – това е изключително точен процес, при който може да се прояви всеки недостатък на файла, дори ако той не е видим на монитора. Това се отнася особено за растерни изображения, поставени в средата на векторната графика. За съжаление, CorelDRAW не е прекалено на „ти“ с растерите, когато растерните изображения се свързват с вектор. Ето защо е изключително нецелесъобразно да се използва CorelDRAW за сложни макетни издания – резултатът може да ви изненада неприятно.

 Но затова пък CorelDRAW се представя по-добре от Adobe Illustrator при точни и бързи скици на фасади на сгради, а и в архитектурата като цяло, където не успява да се справи AutoCad.

 Що се отнася до обичайното векторно рисуване и дизайн на лого, тук и двете програми са еднакво добри и еднакво подходящи, така че изберете тази, която ви е по-удобна за работа.

 Ако искате да създадете векторна графика за продажба на микростокове, то все пак е препоръчително да използвате Adobe Illustrator, тъй като повечето стокови сайтове не приветстват файловете, създадени в CorelDRAW. Обикновено тези сайтове работят с формат EPS 8 или 10, създадени именно в Adobe Illustrator, за да се предотврати изкривяване на изходните цветове и градиенти и да се запази целостта на векторните контури.

export

Списъкът на предимствата и недостатъците на всеки графичен редактор може да бъде много дълъг. Но графичният дизайнер избира работните си инструменти най-често не с ума, а със сърцето. Така че, вие сами трябва да определите своя професионален избор.

P.S. Би било интересно да споделите коя програма за векторна графика използвате вие и защо?

One Response to Adobe Illustrator или CorelDRAW?
  1. Работя и на двете програми. Корел използвам за векторна графика, Адобите за предпечат.
    Имам една забележка към статията – При векторна графика, особено при работа с рязане на контур от контур с Корел се работи по-бързо и интуитивно и се появяват по-малко бъгове.
    Масово работещите на Илюстратор, не забелязват къде минават контурите и пратят файл за рязане, се налага основна преработка.


[top]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *