14 ян. 2017
14 януари 2017

Аромадизайн

0 Comment
Аромадизайн

Аромадизайн – не сте си представяли, че има такъв

Обонянието – това е особено чувство, което не е възможно да спрете. Можете да затвори очи, за да не виждате, да си запушите ушите, за да не чувате, да си дръпнете ръката, за да не усещате. Но да спрете да дишате е много по-проблематично.

Управление на мириса

Тъй като мириса е сложно да се премахне, маркетолозите са се научили да го управляват, т.е. да създават такъв аромат, който да не кара хората да бягат, а напротив, да отпуска и буди желание да останете. Такъв вид дейност се нарича аромадизайн и представлява комплекс от дейности, създаващи специална ароматична атмосфера, стимулираща едни или други емоции в човека.

Аромадизайнът трябва хармонично да се вписва в концепцията на рекламните кампании, корпоративната идентичност и култура на фирмата. Целта е да представи търговската марка в добра светлина.

Нещо, което не сте подозирали е, че аромадизайнът има реализация и в такива направления като аромабрандиране и аромаполиграфия. Първото е създаването на определена асоциативна връзка на определен аромат с търговската марка, продукт, компания. Тук преследваната цел е идентификация на продуктите на компанията. Носител на аромабренда е аромалогото – специално създаден аромат с оглед обхвата на дейността на компанията.

Аромалого (ароматно лого)

АромалогоТака типичните аромалога за ресторанти и кафенета – миризмата „на кафе“, както и аромата на сладкиши и канела. На първо място, тези аромати допринасят за събуждане на апетита сред посетителите. На второ място, са приятни, създаващи усещане за уют и топлина, събуждат в посетителя толкова благоприятно впечатление, че у него възниква желание да се връща тук отново и отново.

Сред най-често използваните ароматни лога са мириса на ванилия (използван от сладкарници, пекарни, кафенета). Също така в аромамаркетинга за увеличаване на продажбите и създаване на интересна ароматна атмосфера се използват деликатен аромат на прясно изпечени кроасани, шарлота с малини, печащ се апетитен ягодов пай.

Най-търсени в кафенета и ресторанти са аромати, стимулиращи апетита – различни варианти на кафе и шоколад, аромати на сладкиши, карамел, амарето, подправки, вино. Точно тези аромати създават атмосфера на топлина и комфорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *