мъжки стереотипи в рекламата

5 вида мъжки стереотипи в рекламата

 Мъжът-модел

„Мъжът-модел“ е стереотип, който се налага от съвременната реклама на жените и момичетата. ТОЙ е красота и елегантност в съчетание с високо социално положение. Да сте забелязали поне един видеоклип с красив загубеняк или красив просяк? Няма как да стане! Рекламата създава единствено правилните и удобни за нея образи. Сред мъжете-модели могат да се разграничат няколко подстереотипа:

  • Здрава красота: клиповете на тази тематика представят мъжа здрав и секси. Например, красив мъж без пърхот. Внушава се, че красотата и добре поддържания вид на косата са ключ към успех и уважение.
  • Секси красота: такива клипове имат за цел да покажат мъжа като секс-символ. Повечето от съвременните реклами по телевизията са именно такива. „Погледнете мъжа си, сега погледнете мен…“, казва „горещия“ модел в рекламата на „Old Spice“. Мъж със спортно телосложение, белоснежна усмивка и „на кон“. Ето го – идеалът за сексуалност и страст (според рекламата).

 Мъжът-романтик

мъжът романтик

Романтичните образи на мъже са любима тема за рекламни клипове. Нежност, грижа, искреност – качествата, които показва съвременната реклама в образа на мъжа-романтик. Той винаги изглежда добре. Той винаги е придружен от дама, много важен атрибут на мъжкия образ. При това, дамата винаги трябва да съответства на героя по външност и по социален статус. Мъжът е винаги галантен и внимателен със своята дама, нежен и ласкав. И най-важното – той Я обича. Готов е на всичко, за да се съгласи тя да му бъде спътница и каже заветното „Да“. Интересен факт е, че образът на мъжете-романтици се използва предимно в реклама на продукти с женска линия. Това са най-често козметика, парфюми и шоколад.

 Мъжът-купонджия

мъжът купонджия

Животът е постоянно движение, динамика. Въвлича ни във водовъртежа на забавление и приключения. Рекламите с този образ ни показват многостранния, гъвкав начин на живот на мъжете-купонджии. Това е човек, прекарващ свободното си време в компанията на приятели. Море от забавление, задушевни разговори, смях и адреналин. Героят е ярък, индивидуалист, общителен – постоянно открива нещо ново: нови хора, нови места, нови страни. Той е динамичен, бърз и активен! Наслаждава се на приключенията. Обикновено този образ се използва за рекламиране на продукти и услуги насочени към по-младите потребители и мъжката аудитория.

 Мъжът съпруг и баща

мъжът съпруг и баща

Семейният мъж винаги стои добре в рекламата. Семейство, което обича шумните вечери в забавна компания. Или родители и деца, които тръгват заедно на почивка. А какво ще кажете за семейна вечеря? Такава реклама внушава конкретна емоционална атмосфера. Създава се рекламен образ на мъж, внимателен баща, който не липсва 24 часа в денонощието, а е „домашар“, топъл, семеен човек, който дава част от себе си за отглеждането на децата. Не иска ли това всяка жена? Този образ продава особено добре сред женската аудитория.

 Мъжът-професионалист

мъжът професионалист

Не по-малко интересна тенденция от последните няколко години е образът на мъжете-служители. Разбира се, най-голям интерес рекламистите проявяват към мъжа-бизнесмен. Той винаги е изряден, придържа се към бизнес стил в облеклото. Предимно този образ присъства в рекламите на мобилни оператори и банки.

Един от най-успешните образи е на мъжът-лекар. Винаги създава впечатление на надеждност и сигурност, разпознаваем е. Контекстът на рекламното съобщение може да бъде сведен до минимум: „Препоръчвам!“ и допълнено с участието на лекар. Минимум думи, максимум ефект. Основен сюжет при реклами на хранителни добавки и пасти за зъби.

Днес се превръща в популярен образът и на мъжа-стилист/фризьор. Той по-скоро е близо по външни признаци с „мъжа-купонджия“, а по природа с „мъжа-лекар“. Съчетава в себе си успех и устременост в съвкупност с безгрижие и позитивизъм (винаги готов да ви помогне). Близо до него е мъжът-готвач, който се представя като същия такъв весел професионалист в своята област, както и мъжа-стилист. Рекламите с подобни образи са изцяло насочени към женската аудитория и изключително успешни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *